Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea prof. Iulia Motoc în funcția de judecător al Curții Penale nternaționale, cu prilejul alegerilor organizate la 4 decembrie 2023.

Alegerea prof. Iulia Motoc în această funcție, în premieră pentru România, reprezintă un succes al diplomației române și reconfirmă profilul țării noastre de stat profund atașat dreptului internațional și ordinii de drept la nivel internațional, precum și valorilor umanismului sprijinite constant de diplomația română, potrivit unui comunicat MAE.

Promovarea prof. Iulia Motoc pentru o funcție de judecător la Curtea Penală Internațională și alegerea sa în această funcție fac parte din demersurile active ale României de susținere a Curții Penale Internaționale, "instanță unică prin mandatul său de sancționare, în condițiile Statutului de la Roma, a celor care săvârșesc crime împotriva umanității, crime de război, genocid sau crime de agresiune".

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă convingerea că vasta expertiză a prof. Iulia Motoc în domeniul protejării și promovării drepturilor fundamentale va contribui la consolidarea profesionalismului și a eticii la nivelul Curții Penale Internaționale, întărind actul de justiție la nivel internațional. 

Curtea Penală Internațională (CPI) este prima și totodată singura instanță penală internațională permanentă. A fost înființată prin Statutul de la Roma al CPI, adoptat la 17 iulie 1998, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2002.

În prezent, 123 de state sunt părți la Statutul CPI. CPI este complementară jurisdicțiilor penale naționale, competența acesteia incluzând crimele cele mai grave care privesc ansamblul comunității internaționale.

România este în mod tradițional un susținător al justiției penale internaționale.