Jandarmeria Română a depus o surprinzătoare plângere penală la DIICOT și cere procurorilor să investigheze o posibilă tentativă de lovitură de stat. Sesizarea vine în contextul în care și PSD a solicitat anchetă pentru același lucru.

Jandarmeria acuză o lovitură de stat la protestele din 10 august și a făcut o sesizare la DIICOT. Plângerea penală a fost depusă la mai bine de o lună de la protestul din Piața Victoriei reprimat violent prin intervenția în forță a jandarmilor.

Jandarmeria face referire la un articol din Codul Penal care pedepsește cu pedepse între 10 și 20 de ani de închisoare schimbarea ordinii constituțională care periclitează siguranța națională.

Art. 397 - Acţiuni împotriva ordinii constituţionale - stipulează la alin. (2): "Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi".

 

Decizia jandarmilor de a sesiza procurorii vine imediat după ce PSD a susținut același lucru și a luat apărarea Jandarmeriei Române.

„PSD cere instituţiilor statului să investigheze de urgenţă informaţiile de o gravitate excepţională care au apărut în spaţiul public cu privire la finanţarea externă a protestelor de stradă şi premeditarea acţiunilor violente de la mitingul din 10 august. Cetăţenii României, mai ales participanţii de bună credinţă la aceste manifestaţii, au dreptul să ştie întreg adevărul din spatele acestor mişcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor şi intoxicărilor publice, cine a plătit şi cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacţii emoţionale împotriva instituţiilor statului român şi a ordinii constituţionale”, se arată într-un comunicat de presă.

PSD consideră că informaţiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august ”conţin indicii temeinice cu privire la acţiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranţa naţională şi autoritatea statului român”.

„Presa” de care vorbește PSD în comunicat este, de fapt, luju.ro, un site poziționat de partea PSD-ALDE și anti Justiție. Site-ul citează un membru #rezist anonim care „rupe tăcerea şi dezvăluie tacticile prin care s-au deturnat protestele democratice, în scopul dărâmării Guvernului şi majorităţii parlamentare, prin lovitură de stat”.

„Astfel de chestiuni nu pot rămâne neinvestigate de organele de anchetă. Nu este o dispută de ordin politic, ci un risc major care vizează România. În egală măsură PSD apreciază că se impune realizarea unui cadru legal care să asigure transparenţa totală a surselor de finanţare şi a intereselor celor care iniţiază, întreţin şi amplifică proteste de stradă în România”, se mai arată în comunicatul PSD.

Aşa-zisele dezvăluiri din luju.ro au fost anunţate chiar de liderul social-democrat Liviu Dragnea, iar Jandarmeria Română a sărit în ajutorul PSD pentru că nimeni altcineva nu a depus vreo sesizare în acest sens.

De menționat că, de partea cealaltă, peste 700 de persoane au depus plângeri penale pe numele jandarmilor violenți care au lovit cu bastoanele și au folosit gaze lacrimogene în momentul în care au reprimat protestul din Piața Victoriei.