Jandarmeria Română a depus o surprinzătoare plângere penală la DIICOT și cere procurorilor să investigheze o posibilă tentativă de lovitură de stat. Sesizarea vine în contextul în care și PSD a solicitat anchetă pentru același lucru.

Jandarmeria acuză o lovitură de stat la protestele din 10 august și a făcut o sesizare la DIICOT. Plângerea penală a fost depusă la mai bine de o lună de la protestul din Piața Victoriei reprimat violent prin intervenția în forță a jandarmilor.

Jandarmeria face referire la un articol din Codul Penal care pedepsește cu pedepse între 10 și 20 de ani de închisoare schimbarea ordinii constituțională care periclitează siguranța națională.

Art. 397 - Acțiuni împotriva ordinii constituționale - stipulează la alin. (2): "Întreprinderea de acțiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârșite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi".

 

Decizia jandarmilor de a sesiza procurorii vine imediat după ce PSD a susținut același lucru și a luat apărarea Jandarmeriei Române.

„PSD cere instituțiilor statului să investigheze de urgență informațiile de o gravitate excepțională care au apărut în spațiul public cu privire la finanțarea externă a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la mitingul din 10 august. Cetățenii României, mai ales participanții de bună credință la aceste manifestații, au dreptul să știe întreg adevărul din spatele acestor mișcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor și intoxicărilor publice, cine a plătit și cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacții emoționale împotriva instituțiilor statului român și a ordinii constituționale”, se arată într-un comunicat de presă.

PSD consideră că informațiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august ”conțin indicii temeinice cu privire la acțiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranța națională și autoritatea statului român”.

„Presa” de care vorbește PSD în comunicat este, de fapt, luju.ro, un site poziționat de partea PSD-ALDE și anti Justiție. Site-ul citează un membru #rezist anonim care „rupe tăcerea și dezvăluie tacticile prin care s-au deturnat protestele democratice, în scopul dărâmării Guvernului și majorității parlamentare, prin lovitură de stat”.

„Astfel de chestiuni nu pot rămâne neinvestigate de organele de anchetă. Nu este o dispută de ordin politic, ci un risc major care vizează România. În egală măsură PSD apreciază că se impune realizarea unui cadru legal care să asigure transparența totală a surselor de finanțare și a intereselor celor care inițiază, întrețin și amplifică proteste de stradă în România”, se mai arată în comunicatul PSD.

Așa-zisele dezvăluiri din luju.ro au fost anunțate chiar de liderul social-democrat Liviu Dragnea, iar Jandarmeria Română a sărit în ajutorul PSD pentru că nimeni altcineva nu a depus vreo sesizare în acest sens.

De menționat că, de partea cealaltă, peste 700 de persoane au depus plângeri penale pe numele jandarmilor violenți care au lovit cu bastoanele și au folosit gaze lacrimogene în momentul în care au reprimat protestul din Piața Victoriei.