Comisia Europeană nu discută încă despre activarea articolului 7 în cazul României, însă acest lucru depinde de ceea ce se va întâmpla zilele următoare, a declarat la București comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova.

Întrebată de jurnaliști ce măsuri va lua Comisia Europeană la adresa României, dacă Guvernul va aproba ordonanțele de urgență pentru modificarea legilor justiției, Vera Jourova a declarat: "Nu voi specula pe această temă. Domnul Timmermans (prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans - n.r.) a fost destul de clar ieri că vrem să vedem rezultate pozitive ale dialogului nostru. Pentru noi, aceste două ordonanțe sunt pași spre o direcție foarte greșită și așteptăm reacții din partea Guvernului, sperând că Guvernul va reveni pe drumul normal care a fost atât de pozitiv și de succes în ultimii zece ani. Nu voi specula care vor fi pașii următori, dar va fi o reacție", relatează Agerpres.

Întrebată dacă Comisia Europeană se gândește la activarea articolului 7 în cazul României, Jourova a afirmat: "Nu încă, dar este o măsură pe care, după cum știți, nu am ezitat să o luăm în cazul Poloniei".

Jurnaliștii au insistat să afle dacă există acest risc pentru România în prezent. "Trebuie să discutăm în continuare și depinde de ceea ce se va întâmpla în România zilele următoare", a răspuns comisarul european pentru Justiție.