ÎCCJ a menținut marți decizia CSM din anul 2018 prin care judecătoarea Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură pentru abateri disciplinare.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ca nefondat, recursul Cameliei Bogdan împotriva hotărârii pronunțate pe 2 aprilie 2018 de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM, fiind menținută astfel decizia de excludere din magistratură.

Decizia magistraților este definitivă.

Pe 2 aprilie 2018, Secția pentru judecători a CSM a decis, pentru a doua oară, excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan. Hotărârea a fost luată în baza unui raport al Inspecției Judiciare, în care Camelia Bogdan era acuzată că nu a respectat dispozițiile privind distribuirea aleatorie a cauzelor, pe vremea când era judecătoare la Secția penală a Curții de Apel București, relatează Agerpres.

Conform Inspecției Judiciare, Camelia Bogdan a primit mai multe dosare spre judecare, în ianuarie 2016, care inițial fuseseră repartizate unui alt judecător, dar care intrase în concediu. După ce judecătorul titular a revenit din concediu, Camelia Bogdan ar fi păstrat un dosar, în care a dispus, în luna mai 2016, confiscarea unor sume de bani, printre cei vizați fiind și notarul Jean Aurel Andrei, soțul Laurei Andrei, la acea vreme președinte al Tribunalului București. Este vorba de dosarul în care Jean Aurel Andrei era inculpat alături de Radu Mazăre pentru retrocedări ilegale de terenuri în Mamaia.

Camelia Bogdan mai primise o decizie de excludere din partea CSM în februarie 2017, dar care a fost anulată în instanță.

Bogdan e cunoscută pentru dosarele grele soluționate, ea făcând parte din completul de la Curtea de Apel București care l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu.

Inspecția judiciară a stabilit că ea s-ar fi aflat în incompatibilitate/conflict de interese, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar care avea ca temă prevenirea fraudei și a corupției, unde participau funcționari din cadrul APIA, instituție subordonată Ministerului agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul în care a fost condamnat Dan Voiculescu, respectiv privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). 

Camelia Bogdan a susținut că a predat în cadrul unui seminar în care nu a fost selectată de Ministerul Agriculturii, ci de o societate care se ocupa de selecția pentru organizarea de cursuri destinate funcționarilor din instituții aflate în subordinea acestui minister, iar remunerația primită a fost pentru prestația ei ca lector, în niciun caz nefiind vorba de o sumă de bani de la vreo parte din dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.

Bogdan a contestat decizia și a revenit în magistratură, dar a fost sancționată disciplinar.