S-a pensionat judecătoarea Elena Burlan, care a scăpat de o eventuală condamnare prin prescrierea faptelor, după ce fusese condamnată în primă instanță la închisoare pentru luare de mită de la interlopi prin intermediul unei ghicitoare.

Decretul de pensionare a fost semnat vineri de Klaus Iohannis.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus la 16 martie încetarea procesului penal împotriva judecătoarei Elena Burlan-Pușcaș, care primise în primă instanță o condamnare de 3 ani și 6 luni de închisoare pentru corupție, după ce faptele s-au prescris, transmite G4Media.ro.

În iulie 2020, Elena Burlan-Pușcaș fusese condamnată de Curtea de Apel București la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru luare de mită.

La judecarea apelului, Instanța supremă a constatat că faptele de care este acuzată judecătoarea s-au prescris, fiind aplicate în acest sens două decizii ale Curții Constituționale. În consecință, condamnarea de la prima instanță a fost anulată.

„Desființează sentința penală atacată și, rejudecând, în baza art.396 alin.1 și 6 Cpp raportat la art.16 alin.1 lit.f Cpp, art.154 alin.1 lit.b Cpp și art. 5 Cp, cu referire la art.155 alin.1 C.pen., interpretat prin deciziile nr. 297/2018 și nr.358/2022 ale Curții Constituționale a României și decizia nr. 67 din 25.10.2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, încetează procesul penal față de inculpata Burlan – Pușcaș Elena, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se arată în decizia Instanței supreme.

Pe de altă parte, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 10.000 euro, bani luați ca mită de judecătoarea Burlan.

Judecătoarea Elena Burlan-Pușcaș a fost suspendată în funcție în mai 2018, însă, după ce dosarul ei a fost închis, va primi toate salariile restante, ea având și vechimea necesară pentru a beneficia de pensie specială.

Elena Burlan-Pușcaș a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzația că a luat mită suma totală de 63.000 de euro de la membri a două clanuri de interlopi.

Astfel, în anul 2009, judecătoarea avea pe rol un dosar în care membri ai clanului Vică din Chitila erau acuzați de săvârșirea unor infracțiuni cu violență (tentativă de omor calificat, șantaj, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice).

Ea a acceptat să primească suma de 10.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu și alți 30.000 de euro pentru a pronunța o hotărâre de condamnare cu suspendare față de toți cei nouă inculpați din dosar.

Banii ar fi fost primiți prin intermediul unei ghicitoare, cu care judecătoarea avea o relație apropiată. Concret, prezicătoarea o vizita pe Elena Burlan acasă, dar și la locul de muncă – Tribunalul București – unde presta servicii de ghicit.