Puse față în față, plângerea lui Ciucă și motivarea judecătoarei Ionela Tudor, prima care a suspendat verificarea doctoratului, arată că magistratul și-a asumat în sentință nu doar ideile, dar și termenii folosiți în plângerea prim-ministrului.

Libertatea a consultat arhiva Curții de Apel București ca să înțeleagă cum a reușit șeful Guvernului României să îndepărteze riscul ca plagiatul descoperit de ziarista Emilia Șercan să fie analizat de autorități.

Analiza de la arhivă a întregului dosar arată că, în verdict, judecătoarea a preluat mai multe idei din plângerea premierului. Printre ele, ideea „nevoii evidente de stabilitate economică, politică” formulată în plângerea sa de către Nicolae Ciucă. 

"Standardul motivării cere instanțelor să arate în motivare felul în care au gândit ele. Din păcate, din cauza volumului mare de activitate, dar și a lenei, uneori, obiceiul copy-paste este larg răspândit. În cazul Nicolae Ciucă, discuția este dacă ceea ce a copiat judecătoarea este un argument corect al unei părți sau a preluat ceva ce legea nu prevede și anume că, în privința acuzei de plagiat, prim-ministrul este deasupra legii”, a explicat pentru Libertatea un avocat. 

Motivarea din acest dosar a fost publicată de G4media pe 28 iunie.