Secția de judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis excluderea din magistratură a Cameliei Bogdan. CSM o acuză că a participat la seminarii organizate de ministerul Agriculturii. Bogdan: „Este o decizie vădit nelegală”.

UPDATE Camelia Bogdan susține că a predat în cadrul unui seminar în care nu a fost selectată de Ministerul Agriculturii, ci de o societate care se ocupa de selecția pentru organizarea de cursuri destinate funcționarilor din instituții aflate în subordinea acestui minister, iar remunerația primită a fost pentru prestația ei ca lector, în niciun caz nefiind vorba de o sumă de bani de la vreo parte din dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.

Judecătoarea Camelia Bogdan a mai spus că, anterior participării sale la acel program, a solicitat Agenției Naționale de Integritate (ANI) verificarea vreunei posibile incompatibilități între calitatea ei de magistrat și cea de lector, însă ANI i-a comunicat că predarea în cadrul acelui seminar „nu este de natură să genereze situație de incompatibilitate”.

*****

Judecătoarea Camelia Bogdan de la Curtea de Apel București a participat la seminariile organizate de Ministerul Agriculturii, fiind remunerată, în condițiile în care Ministerul Agriculturii era parte civilă în procesul penal al lui Dan Voiculescu, cel care controlează postul de televiziune Antena 3, în dosarul privatizării ICA.

De altfel, în acel proces, Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

„Este o decizie vădit nelegală, pe care o voi ataca la Înalta Curte de Casație și Justiție, la completul de cinci judecători. Nu s-a pus niciodată problema incompatibilității mele. A fost verificată înainte și după seminarii. Exista un raport de evaluare definitiv al Agenției Naționale de Integritate, singura instituție care are competețele să identifice incompatibilitățile magistraților. Eu voi lupta pentru dreptate până la capăt. Este o mare nedreptate care mi se face în momentul de față. Am toate pârghiile în țară și în străinătate că să înlătur efectele acestei nedreptăți”, a declarat Camelia Bogdan pentru Digi24.

Camelia Bogdan a contestat competența CSM de judecare a cazului ei, spunând că Agenția Națională de Integritate ar fi competentă pentru a verifica acest caz.

Bogdan are posibilitatea de a ataca la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia Secției Pentru procurori. Membrii Secției pentru judecători au luat cea mai dură decizie, deși mai existau și alte sancțiuni mai ușoare.