Fostul deputat nu a putut fi audiat prin videoconferință nici la termenul de astăzi pentru că judecătorul sârb care se ocupă de cazul lui Ghiță este în concediu de odihnă.

„S-a acordat termen la 19 septembrie, ora 11:00, pentru audierea inculpatului. Nu s-a putut desfășura videoconferința întrucât instanța din Serbia a comunicat că judecătorul desemnat să participe la această procedură este în concediu de odihnă până la 15 septembrie”, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanți ai Tribunalului Prahova.

La termenul precedent, audierea prin videoconferință a lui Sebastian Ghiță nu a avut loc din motive tehnice.

Procurorii DNA Ploiești au cerut arestarea lui Sebastian Ghiță în dosarul în care el este cercetat alături de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, fostul deputat PSD Vlad Cosma.

Sebastian Ghiță este acuzat de sprijinirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată.

Iulian Herțanu, acționar la SC Grossman Engineering Group SRL, căsătorit cu sora fostului premier, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, schimbarea nelegală a destinației fondurilor europene și evaziune fiscală.

Ancheta în acest dosar vizează modul în care a fost acordat în ianuarie 2012 un contract având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic” de către SC Hidro Prahova SA Ploiești (societate cu capital integral de stat, la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) asocierii SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euro Construct Trading 98 SRL.

Și fostul premier Victor Ponta a fost audiat în acest dosar în calitate de martor.

Sebastian Ghiță a fost prins la Belgrad pe 14 aprilie, dar a fost ulterior eliberat contra unei cauțiuni de 200.000 de euro, astfel că acum se află în libertate, dar are interdicție de a părăsi capitala Serbiei.