Curtea de Apel Târgu Mureș a constatat nulitatea rechizitoriului DNA Târgu Mureș în dosarul fostului primar din Sighișoara, a exclus toate probele administrate în cursul urmăririi penale ca fiind nelegal obținute și a restituit dosarul la DNA.

Decizia Curții de Apel Târgu Mureș este definitivă după ce a desființat încheierea penală pronunțată în 19 martie 2018 de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Mureș, care a constat legalitatea rechizitoriului și a dispus începerea judecății în acest dosar, relatează Agerpres.

„Admite contestația formulată de inculpatul D.I.D. împotriva încheierii penale nr. 34/CP pronunțată la data de 19 martie 2018 de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Mureș. Desființează integral hotărârea atacată și dispune: În baza art.346 alin.3 lit. b Cod procedură penală constată nulitatea rechizitoriului din 10.11.2017 emis în dosarul nr.130/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Târgu Mureș și a tuturor ordonanțelor emise în menționatul dosar și dispune excluderea de la dosarul cauzei, ca nefiind legal obținute, a tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale. Dispune restituirea cauzei la organul emitent, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Târgu Mureș”, se arată pe portalul Curții de Apel Târgu Mureș.

DNA anunța la finalul anului trecut trimiterea în judecată a lui Ioan Dorin Dăneșan, la data faptei primar al municipiului Sighișoara, pentru folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii susțineau că, în cursul anului 2014, Primăria municipiului Sighișoara și Colegiul Național "Mircea Eliade" Sighișoara - a solicitat o finanțare nerambursabilă. În acest context, edilul a semnat o declarație de eligibilitate prin care declara pe proprie răspundere că nu a suferit condamnări definitive ca urmare a încălcării conduitei profesionale.

„În realitate, la data de 07 martie 2013, inculpatul Dăneșan Dorin Ioan fusese condamnat definitiv de către Curtea de Apel Târgu Mureș la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Printr-o adresă emisă la 30 decembrie 2014, după constituirea acestui dosar, Primăria municipiului Sighișoara a solicitat Agenției pentru Dezvoltare Regională - Centru, în baza prevederilor contractuale, încetarea, prin acordul părților, a contractului de finanțare respectiv”, spunea DNA în decembrie 2017.