Cu trei noi membri începând de astăzi, judecătorii CCR au decis prin vot cine le va fi președinte pentru următorii trei ani. Augustin Zegrean, Tudorel Toader și Valentin Puskas au fost înlocuiți de Livia Stanciu, Marian Enache și Attila Varga.

O treime dintre cei nouă membri Curții Constituționale și-au terminat mandatele de nouă ani și au fost numiți alții noi în locul lor. 

Livia Stanciu a fost desemnată judecător la CCR de președintele Klaus Iohannis, Attila Varga de Camera Deputaților, iar Marian Enache de Senat. De altfel, aceștia au depus miercuri jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis.

Asta după ce astăzi au expirat mandatele lui Augustin Zegrean, Tudorel Toader și Valentin Puskas.

Tot astăzi, judecătorii constituționali și-au ales președintele pentru următorii trei ani. În cărți s-au aflat Valer Dorneanu, Livia Stanciu, dar și Mona Pivniceru. În cele din urmă, majoritatea a votat pentru Valer Dorneanu.

Curtea Constituțională și deciziile importante luate aici

Judecătorii constituționali au avut de luat decizii foarte importante, mai ales în ultimii ani.

Una dintre acestea se referă la tăierea pensiilor cu 25 la sută în timpul crizei financiare din 2008-2009.

Un alt episod important a fost cel în care s-a pus problema demiterii președintelui României, Traian Băsescu. Rezultatul referendumului pentru demiterea președintelui României a fost tranșat la CCR, acolo unde s-a decis invalidarea acestuia pentru că nu s-au prezentat la vot cel puțin 50% plus 1 din numărul persoanelor cu drept de vot.

Curtea Constituțională a stabilit în acest an că SRI nu poate face interceptări.

Tot în acest an s-a discutat problema alegerilor locale într-un singur tur de scrutin, dar și nebuloasa din jurul infracțiunii de abuz în serviciu.