O delegație formată din 30 de judecători și procurori, de la toate instanțele, de toate nivelurile din întreaga țară, vor merge pe 4 aprilie la Bruxelles pentru a discuta cu Frans Timmermans, căruia îi expune motivele protestului magistraților.

Judecătorul clujean Cristi Danileț, care a participat vineri la un nou protest în fața Palatului de Justiție din Cluj, alături de alți câțiva zeci de colegi, a declarat că magistrații doresc să expună personal în fața comisarului pentru Justiție, Vera Jourova, și a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, situația Justiției din România.

"Am format o delegație de 30 de judecători și procurori care va pleca la Bruxelles, pe data de 4 aprilie, vom fi în fața Comisiei Europene pentru a protesta și acolo și pentru a intra la domnul Timmermans și la comisarul pe Justiție. Cred că este cazul să vorbim noi înșine cu Bruxelles-ul, am văzut că ministrul Justiției vorbește prin scrisori, noi ne vom duce personal acolo", a spus judecătorul Cristian Danileț, relatează Agerpres.

Magistrații de la Clu protestează în continuare deoarece nu consideră că prin emiterea ordonanței 12 problema este rezolvată. Ei sunt nemulțumiți că în România se conturează o practică a schimbării Legilor Justiției prin ordonanțe de urgență și fără consultarea celor care lucrează în acest domeniu, ceea ce, spun ei, înseamnă impredictibilitate și afectarea carierei magistraților. De asemenea, magistrații spun că înființare secției speciale este contrară standardelor internaționale și nu se justifică, deoarece nu există un fenomen infracțional în rândurile judecătorilor și procurorilor.

Întrebat de jurnaliști dacă se fac presiuni asupra sa pentru postările pe care le face pe Facebook, judecătorul Danileț a spus că acei magistrați care vor ajunge în fața CSM vor deschide o nouă practică în România.

"Libertatea de exprimare a magistraților este sfântă, ea este un drept ca al oricărui alt cetățean, singura obligație de rezervă pe care o avem noi este aceea de a nu face comentarii cu tentă politică, respectiv de a nu comenta dosare sau de a face afirmații nepotrivite la adresa altor colegi. În rest, faptul că noi comentăm situația politică, juridică, socială din România sau că am decis să comentăm proiecte de lege cu care nu suntem mulțumiți ori atitudini ale oamenilor politici, acestea nu trebuie să fie interzise. Dar este un exercițiu pe care îl vom face și cei care vom ajunge în fața CSM-ului pentru postările pe Facebook vom deschide o nouă practică în Româna, să vadă că și judecătorii sunt cetățeni", a mai spus Danileț.

 

Și premierul Viorica Dăncilă a făcut demersuri pentru a-l convinge pe Timmermans de necesitarea ridicării MCV. În urma discuțiilor s-a decis crearea unei comisii mixte, formată din experți ai Guvernului și de la Bruxelles, care să analizeze punctual stadiul MCV, pe care Cabinetul Dăncilă îl consideră "discriminatoriu".