O delegaţie formată din 30 de judecători şi procurori, de la toate instanţele, de toate nivelurile din întreaga ţară, vor merge pe 4 aprilie la Bruxelles pentru a discuta cu Frans Timmermans, căruia îi expune motivele protestului magistraţilor.

Judecătorul clujean Cristi Danileţ, care a participat vineri la un nou protest în faţa Palatului de Justiţie din Cluj, alături de alţi câţiva zeci de colegi, a declarat că magistraţii doresc să expună personal în faţa comisarului pentru Justiţie, Vera Jourova, şi a prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, situaţia Justiţiei din România.

"Am format o delegaţie de 30 de judecători şi procurori care va pleca la Bruxelles, pe data de 4 aprilie, vom fi în faţa Comisiei Europene pentru a protesta şi acolo şi pentru a intra la domnul Timmermans şi la comisarul pe Justiţie. Cred că este cazul să vorbim noi înşine cu Bruxelles-ul, am văzut că ministrul Justiţiei vorbeşte prin scrisori, noi ne vom duce personal acolo", a spus judecătorul Cristian Danileţ, relatează Agerpres.

Magistraţii de la Clu protestează în continuare deoarece nu consideră că prin emiterea ordonanţei 12 problema este rezolvată. Ei sunt nemulţumiţi că în România se conturează o practică a schimbării Legilor Justiţiei prin ordonanţe de urgenţă şi fără consultarea celor care lucrează în acest domeniu, ceea ce, spun ei, înseamnă impredictibilitate şi afectarea carierei magistraţilor. De asemenea, magistraţii spun că înfiinţare secţiei speciale este contrară standardelor internaţionale şi nu se justifică, deoarece nu există un fenomen infracţional în rândurile judecătorilor şi procurorilor.

Întrebat de jurnalişti dacă se fac presiuni asupra sa pentru postările pe care le face pe Facebook, judecătorul Danileţ a spus că acei magistraţi care vor ajunge în faţa CSM vor deschide o nouă practică în România.

"Libertatea de exprimare a magistraţilor este sfântă, ea este un drept ca al oricărui alt cetăţean, singura obligaţie de rezervă pe care o avem noi este aceea de a nu face comentarii cu tentă politică, respectiv de a nu comenta dosare sau de a face afirmaţii nepotrivite la adresa altor colegi. În rest, faptul că noi comentăm situaţia politică, juridică, socială din România sau că am decis să comentăm proiecte de lege cu care nu suntem mulţumiţi ori atitudini ale oamenilor politici, acestea nu trebuie să fie interzise. Dar este un exerciţiu pe care îl vom face şi cei care vom ajunge în faţa CSM-ului pentru postările pe Facebook vom deschide o nouă practică în Româna, să vadă că şi judecătorii sunt cetăţeni", a mai spus Danileţ.

 

Şi premierul Viorica Dăncilă a făcut demersuri pentru a-l convinge pe Timmermans de necesitarea ridicării MCV. În urma discuţiilor s-a decis crearea unei comisii mixte, formată din experţi ai Guvernului şi de la Bruxelles, care să analizeze punctual stadiul MCV, pe care Cabinetul Dăncilă îl consideră "discriminatoriu".