Judecătorul Daniel Grădinaru a fost ales, joi, în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Daniel Horodniceanu ca vicepreședinte al CSM, informează Agerpres.

Judecătorii și procurorii care au fost aleși ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și-au preluat, joi, mandatele.

CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept - ministrul Justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituției și Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători și cinci procurori aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Nu pot candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte membrii de drept ai CSM și reprezentanții societății civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului.

Noul Consiliu Superior al Magistraturii este format din judecătorii Daniel Grădinaru - Înalta Curte de Casație și Justiție, Denisa-Angelica Stănișor - Înalta Curte de Casație și Justiție, Gheorghe-Liviu Odagiu - Curtea de Apel Alba Iulia, Elena Raluca Costache - Curtea de Apel București, Ramona Grațiela Milu - Curtea de Apel Brașov, Mihaela-Laura Radu - Tribunalul București, Narcis Erculescu - Tribunalul Dâmbovița, Claudiu-Marian Drăgușin - Judecătoria Sectorului 4 București și Vasile-Alin Ene - Judecătoria Ploiești.

Din CSM fac parte procurorii Daniel Horodniceanu - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Emilia Ion - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Bogdan Silviu Staicu - Parchetul de pe lângă Tribunalul București, Claudiu Constantin Sandu - Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și Marioara Cătălina Sîntion - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București.

Fănel Mihalcea și Ioan Sas au fost aleși de Senat ca membri ai CSM din partea societății civile.