RISE Project a anunțat că jurnalistul Attila Biro a fost reținut de Poliția bulgară în timp ce documenta, împreună cu un jurnalist bulgar, un caz de fraudă cu fonduri europene. Autoritățile bulgare nu comunică nimic nici consulilor români la Sofia.

UPDATE 2 Ministerul Afacerilor Externe de la București anunță că jurnalistul român a fost eliberat de poliția bulgară.

„Ambasada României la Sofia are în atenție cazul cetățeanului român reținut în cursul nopții de 13 spre 14 septembrie pe teritoriul Republicii Bulgaria și a efectuat, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru informații suplimentare.

De asemenea, o echipă consulară mobilă din cadrul ambasadei s-a deplasat în localitatea în care se află cetățeanul român pentru a acorda asistență consulară.În urma demersurilor întreprinse de echipa consulară mobilă, autoritățile bulgare au informat că cetățeanul român a fost reținut pentru verificări, întrucât acesta era într-o zona aflată în atenția autorităților bulgare.

După efectuarea verificărilor, cetățeanul român a fost eliberat. Reprezentanții misiunii diplomatice i-au oferit acestuia asistență consulară în relația cu autoritățile locale, inclusiv prin asigurarea traducerii.Ambasada României la Sofia continuă monitorizarea situației, fiind în contact cu autoritățile bulgare”, se arată într-un răspuns al MAE către RISE Project.

UPDATE 1 Attila Biro a reușit să posteze un mesaj scurt pe Facebook: „Sunt ok acum. Revin cu detalii in curand”.


„Attila și colegul bulgar sunt bine. Unul dintre diplomații României în Bulgaria, dl. Florian-Daniel Mazilu, este acum cu Attila. Mulțumim!

Și mulțumim în primul rând celor care au sunat la secția de poliție. În astfel de situații, presiunea publică poate face diferența.

Sacii cu documente au fost recuperați și se află în secția de poliție. Attila și Dimitar i-au ajutat în cele din urmă pe polițiștii bulgari la transportul hârtiilor care sunt însă arse sau trecute prin tocătorul de hârtie.

Colegii noștri au pus umărul după ce au fost ținuți în cătușe, în câmp, timp de o oră”, au scris pe Facebook și colegii lui Biro.

***** Textul inițial

„Avem nevoie de ajutorul vostru. Colegul nostru, Attila Biro, a fost reținut de poliția din Bulgaria în urmă cu aproximativ o oră. Dacă știți bulgara, sunați vă rugăm la +35977782411. Aici ne-a răspuns un polițist numit Alexandrov care a confirmat că Attila și Dimitar au fost reținuți dar nu a vrut să adauge mai multe. Ar fi bine să sune cât mai multă lume. Attila și colegul bulgar de la Биволъ se aflau lângă localitatea Pernik unde subiecții unei investigații încercau să ardă documente legate de o fraudă cu fonduri europene”, a scris Rise Project pe Facebook.

Jurnalistul bulgar de investigații cu care lucra Attila Biro este Dmitri Stoyanov. Nici publicația bulgară nu a mai reușit să ia legătura cu cei doi jurnaliști, care lucrau la o investigație privind fraude cu bani europeni, și că poliția refuză să ofere informații.

EurActiv.ro a luat legătura cu personalul Ambasadei Românniei la Sofia, care susține că autoritățile bulgare nu comunică, în general, cu partenerii din alte state. Echipa consulară a informat ambasada că jurnalistul român Attilo Biro a fost transferat din Pernik la Sofia, iar o echipă consulară se află deja la fața locului.

„Nu ne spun nimic cei de la Poliția Bulgară. Încercăm să aflăm ce s-a întâmplat. Am vorbit cu echipa consulară din teren care se află la poliția din Sofia, dar nu vor că spună nici măcar dacă este reținut sau nu”, a declarat pentru EurActiv.ro consulul de serviciu de la ambasada României la Sofia.

De precizat că jurnalistul Attila Biro este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de investigație din România, el contribuind la multiple anchete jurnalistice realizate pentru RISE Project.