Procedura referitoare la executarea Mandatului European de Arestare a fugarului Cătălin Cherecheș este în curs, iar instanța germană va decide asupra solicitării statului român privind predarea acestuia, a transmis ministra Justiției, Alina Gorghiu.

Atât Ministerul Justiției, cât și Tribunalul Cluj (în speță, instanță de executare) au transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel München toate informațiile solicitate, printre care și detalii referitoare la condițiile de detenție din penitenciarele din România.

"Nu doar în cazul fugarului Cherecheș, ci în orice dosar, dacă ne sunt solicitate condițiile din penitenciare, transmitem instanțelor străine informații cu privire la condițiile de detenție din România. Această sarcină revine Administrației Naționale a Penitenciarelor. Informațiile transmise privesc atât condițiile de care vor beneficia în primele 21 de zile de carantină, după aducerea lor în țară, cât și cele din perioada de detenție propriu-zisă. Sunt bucuroasă că avocații fugarilor sunt atât de preocupați de condițiile din penitenciarele României", a transmis ministra.


Ea a adăugat că "principiul de la care pornim este că toți fugarii trebuie aduși înapoi în România", iar "când cineva a comis infracțiuni pe teritoriul român și a fost condamnat de justiția din țara noastră, este normal ca el să își ispășească pedeapsa în penitenciarele din România".

"Cu atât mai mult când este vorba de persoane care au ocupat funcții publice și care au fost condamnate în legătură cu modul în care au îndeplinit aceste funcții. Pentru statul român nu există noțiunea de fugar VIP. Condițiile sunt aceleași, în funcție de specificul penitenciarului în care urmează să-și execute pedeapsa.  Continuăm și în 2024 aducerea în țară a celor care încă mai cred că pot scăpa de executarea pedepsei în România. În prima săptămână din an au fost aduși în România 6 fugari", a mai spus Gorghiu.

De asemenea, este în lucru la Ministerul Justiției un proiect de lege prin care costurile aducerii în țară a fugarilor să fie suportate de aceștia.