Ambasadorul Hans Klemm și-a exprimat speranța că, după înființarea agenției pentru sechestarea bunurilor, cei condamnați pentru acte de corupție nu se vor mai putea bucura de foloasele obținute din infracțiunile comise.

Cu ocazia Zilei internaționale de luptă împotriva corupției, diplomatul american a remarcat activitatea din ultimii ani a DNA și a instanțelor românești, subliniind că România a început să fie recunoscută la nivel internațional, și în special în această regiune a Europei, "drept modelul de urmat în ceea ce privește lupta împotriva corupției dusă de procurori și judecători”.

Klemm a declarat că SUA vor continua să susțină ferm eforturile României de a lupta împotriva corupției.

"Este foarte important ca sistemul judiciar să fie independent și ca procurorii să aibă resursele necesare pentru a lupta împotriva corupției, însă cusiguranță se mai pot face multe pentru a imuniza societatea (...) în fața flagelului corupției”, a afirmat ambasadorul american, la un eveniment organizat la SNSPA.

Referitor la noua agenție ce va coordona indisponibilizarea și sechestrarea bunurilor, Hans Klemm a afirmat că România avea deja legislație în acest domeniu, care să permită procurorilor și instituțiilor judiciare să indisponibilizeze bunurile furate de actori privați din resursele publice, dar "gestionarea acelor bunuri nu a fost atât de eficientă”.

Diplomatul și-a exprimat speranța că odată cu înființarea noii agenții, "cei condamnați pentru acte de corupție nu se vor mai putea bucura de foloasele obținute din infracțiunile comise, că la ieșirea din închisoare nu vor mai avea acces la conturile bancare și la proprietățile furate de la cetățenii români”.

Un alt aspect subliniat de Klemm este existența unei legislației adecvate care să prevină sau, cel puțin, să descurajeze mita.

La rândul său, ambasadorul britanic, Paul Brummell, a declarat că miile de români care au ieșit în stradă după tragedia de la Colectiv cu mesajul "corupția ucide” nu protestau împotriva unui singur act de corupție, "ci împotriva unei culturi a impunității care, în cuvintele președintelui Iohannis, a funcționat potrivit principiului «lasă că merge și așa»”.

"Dar nu merge și așa. Cu toții trebuie să contribuim la eliminarea corupției din societățile noastre. Guvernele au un rol esențial, dar, dacă atitudinile și mentalitățile nu se schimbă, toate eforturile vor fi în zadar", a spus Brummell.

Diplomatul a punctat progresele majore făcute de România în ultimul timp, dar a atras atenția că "mai are mult de lucrat pentru a duce la bun sfârșit reformele din ultimii ani".