Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a câștigat procesul intentat postului TV Antena 3, lui Mihai Gâdea, Mugur Ciuvică și Bianca Grigore, de la care are de primit 300.000 de lei. Kovesi a pierdut cu Radu Tudor și Răzvan Savaliuc.

Curtea de Apel Ploiești a decis, marți, că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, va primi suma de 300.000 lei cu titlu de daune morale, în solidar, de la pârâții Mihai Gâdea, Bianca Grigore, Mugur Ciuvică și SC Antena 3, relatează Agerpres.

Instanța a respins ca neîntemeiate cererile de repunere pe rol a cauzei formulate de Răzvan Savaliuc, Antena 3, Radu Tudor, Mihai Gâdea, Bianca Grigore și Mugur Ciuvică, dar și cererea de amânare a pronunțării și a admis apelurile declarate de Laura Codruța Kovesi, de Radu Tudor și de Răzvan Savaliuc.

Astfel, judecătorii au respins acțiunea formulată de Kovesi în contradictoriu cu Radu Tudor și Răzvan Savaliuc și i-a obligat pe pârâții Mihai Gâdea, Bianca Grigore, Mugur Ciuvică și SC Antena 3, în solidar, la plata sumei de 300.000 lei cu titlu de daune morale către Kovesi pentru prejudiciul cauzat prin încălcarea drepturilor la onoare, demnitate, reputație, imagine și viață privată.

De asemenea, SC Antena 3 SA și Mihai Gâdea sunt obligați de instanță să formuleze scuze publice față de Kovesi, precum și să redea, în mod public și în integralitate, dispozitivul hotărârii Curții în termen de maxim cinci zile de la data rămânerii definitive a acesteia, după cum urmează: Antena 3 SA în cadrul fiecărui buletin informativ al zilei, pe parcursul a trei zile consecutive, precum și pe platforma online a acesteia, iar Mihai Gâdea în cadrul emisiunii realizate de acesta - „Sinteza Zilei”.

Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 30 zile de la comunicarea hotărârii, se mai arată în textul hotărârii pronunțate de Curtea de Apel Ploiești.

De ce i-a dat Kovesi în judecată

În iunie 2014, Laura Codruța Kovesi a dat în judecată Antena 3 și mai mulți jurnaliști, reclamând faptul că în emisiunea "Sinteza zilei" din data de 19 iunie 2014 a fost acuzată că a mușamalizat ancheta în dosarul în care se efectuau cercetări față de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, și Mircea Băsescu.

În acțiunea depusă în instanță, Kovesi le-a cerut judecătorilor să oblige Antena 3 și cinci jurnaliști să plătească în solidar suma de un milion de lei, reprezentând prejudiciul creat, dar și cheltuielile de judecată. Kovesi susținea că în emisiune au fost prezentate mai multe fapte și au fost făcute afirmații mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine și au adus o gravă atingere demnității umane.

În data de 16 octombrie 2015, Tribunalul București a decis ca postul Antena 3, jurnaliștii Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae și analistul Mugur Ciuvică să-i plătească în solidar daune morale în valoare de 250.000 de lei procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.