Procurorul șef al DNA a declarat miercuri, referitor la clasarea acuzațiilor din dosarul Microsoft, că intervenția prescripției nu este doar vina procurorilor, menționând că parchetul a fost sesizat abia la nouă ani după comiterea faptelor.

"Dincolo de faptul că în acel dosar DNA a făcut patru rechizitorii prin care au trimis în judecată mai multe persoane, dintre care doi foști miniștri, dintre care unul a fost și condamnat, dincolo de faptul că prin probele stabilite, procurorii au constat ce s-a întâmplat, au strâns probe și s-au primit pedepse definitive până la șase ani, cel mai important este că procurorii au dispus măsuri asiguratorii pentru recuperarea acestui prejudiciu în valoare de 62,5 milioane de euro și 22 de milioane de dolari. Rămâne o întrebare destul de firească: de ce DNA a fost sesizată la 9 ani de la comiterea faptelor, ce au făcut celelalte instituții ale statului timp de 9 ani? Un procuror trebuie să finalizeze ancheta înainte de a se împlini termenul de prescripție. Este o situație izolată (prescripția din Microsoft - n.r.). Tocmai am terminat o verificare în cadrul DNA și nu există situații în care alți procurori să fi dat soluții de clasare pentru că dosarele s-au prescris", a declarat procurorul șef al DNA, relatează Mediafax.

Kovesi a precizat că pe rolul DNA există patru cauze privind sesizări făcute la zece ani de la comiterea faptelor, în alte cazuri fiind sesizați cu privire la fapte care ar fi avut loc acum 7-8 ani.

DNA a anunțat săptămâna trecută că acuzațiile față de foștii miniștri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Țicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu și Șerban Mihăilescu au fost clasate. 

Într-un interviu audio acordat Ziare.com, procurorul-șef al DNA spune că s-a cerut aviz de urmărire penală pentru cei 6 miniștri, întrucât procurorul de caz a considerat că termenul de prescripție se calculează de la data efectuării ultimelor plăți.