Procurorul şef al DNA a declarat miercuri, referitor la clasarea acuzațiilor din dosarul Microsoft, că intervenţia prescripţiei nu este doar vina procurorilor, menţionând că parchetul a fost sesizat abia la nouă ani după comiterea faptelor.

"Dincolo de faptul că în acel dosar DNA a făcut patru rechizitorii prin care au trimis în judecată mai multe persoane, dintre care doi foşti miniştri, dintre care unul a fost şi condamnat, dincolo de faptul că prin probele stabilite, procurorii au constat ce s-a întâmplat, au strâns probe şi s-au primit pedepse definitive până la șase ani, cel mai important este că procurorii au dispus măsuri asiguratorii pentru recuperarea acestui prejudiciu în valoare de 62,5 milioane de euro şi 22 de milioane de dolari. Rămâne o întrebare destul de firească: de ce DNA a fost sesizată la 9 ani de la comiterea faptelor, ce au făcut celelalte instituţii ale statului timp de 9 ani? Un procuror trebuie să finalizeze ancheta înainte de a se împlini termenul de prescripţie. Este o situaţie izolată (prescripţia din Microsoft - n.r.). Tocmai am terminat o verificare în cadrul DNA şi nu există situaţii în care alţi procurori să fi dat soluţii de clasare pentru că dosarele s-au prescris", a declarat procurorul şef al DNA, relatează Mediafax.

Kovesi a precizat că pe rolul DNA există patru cauze privind sesizări făcute la zece ani de la comiterea faptelor, în alte cazuri fiind sesizaţi cu privire la fapte care ar fi avut loc acum 7-8 ani.

DNA a anunţat săptămâna trecută că acuzaţiile faţă de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Şerban Mihăilescu au fost clasate. 

Într-un interviu audio acordat Ziare.com, procurorul-șef al DNA spune că s-a cerut aviz de urmărire penală pentru cei 6 miniștri, întrucât procurorul de caz a considerat că termenul de prescripție se calculează de la data efectuării ultimelor plăți.