Laura Codruța Kovesi a obținut 26 de voturi din partea membrilor comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, cu patru mai multe decât principalul ei contracandidat.

Membrii comisiei LIBE au exprimat 50 de voturi, dintre care unul a fost invalidat. Kovesi a primit 26 de voturi, candidatul francez Jean-François Bohnert a fost ales de 22 de deputați, iar un vot a fost în favoarea germanului Andres Ritter.

Votul a fost secret, pe formulare de hârtie. Maria Grapini (din grupul S&D) și Monica Macovei (ECR) s-au oferit ca voluntari pentru numărarea voturilor, alături de Judith Sargentini (Verzi) și Robert Metsola (PPE).

Cei trei candidați au fost audiați marți de comisiile reunite de Control Bugetar (CONT) și libertăți civile. Deputații din comisia CONT au votat încă de marți seară - Laura Codruța Kovesi a primit 12 voturi, în timp ce francezul Jean-Francois Bohnert a obținut 11.

După votul exprimat miercuri, președintele comisiei LIBE, Claude Moraes (S&D) va informa Conferința Președinților - formată din președintele legislativului european și șefii ghrupurilor parlamentare - de rezultatul votului și va conduce negocierile cu Consiliul UE.

Până acum, Kovesi a fost prima în urma votului comisiei de experți, iar francezul a fost preferat de ambasadori în COREPER.