Fostul șef al DNA, actualmente judecător la Curtea Constituțională, a declarat că el nu a aplicat protocolul de colaborare între parchete și SRI și că s-a opus. Kovesi îl contrazice și spune că chiar Morar l-a aprobat la un moment dat.


Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți la Europa FM că protocolul de colaborare a DNA cu SRI s-a aplicat și atunci când Daniel Morar a condus DNA, că a fost aplicat ani de zile de către magistrați și că nimeni, nici Daniel Morar, nici altcineva nu a denunțat că ar fi fost ceva ilegal în acest protocol.

Kovesi a mai explicat că protocolul era unul de cooperare între instituții, și nu de colaborare. Astfel, potrivit șefei DNA, ofițerii SRI nu făceau activități în cadrul dosarului penal, ci doar activități tehnice, prevăzute de lege.

„A fost, inițial, întocmit un proiect de protocol, s-au făcut observații și modificări pe marginea lui. Apoi, cu aprobarea lui Daniel Morar, acest protocol a fost multiplicat (...) și mii de magistrați l-au aplicat ani de zile. Nimeni, nici Daniel Morar, nu a făcut vreo sesizare că ar fi fost ceva ilegal în acest protocol”, a declarat Kovesi, la Europa FM.

„Nu există noțiunea de echipă mixtă în acest protocol, nu există noțiunea de colaborare, ci cooperare. (...) Sigur că era necesar (protocolul -n.r.) În 2009 erau structuri de parchet care nu aveau un reportofon, nu existau echipe de interceptare la structurile de parchet. S-a simțit nevoia de a exista un astfel de protocol si de armoniza procedurile. Nu este vina procurorului că la acel moment interceptările se faceau exclusiv de SRI, asa cum era stabilit de CSAT. La acel moment trebuiau găsite soluții pentru a ne îndeplini obligațiile. Acest protocol nu a dat drepturi în plus acestor două instituții, ci a vrut să creeze practici unitare”, a mai spus procurorul șef al DNA.

„Ofițerii SRI nu administrau probe, nu audiau martori, nu făceau niciun fel de activități în cadrul dosarului penal, ci pur si simplu aveau activități tehnice, specifice, prevăzute în lege. Atunci când procurorul solicita filaj pentru a prinde în flagrant o persoană se întocmea această echipa comună - procurorul putea să discute și să aibă un dialog cu ofițerii care făceau filajul (...) Trebuia să existe un diaolg. Această activitate nu o putea face procurorul singur, și atunci acest protocl a stabilit limitele și competențele pe care le avea fiecare membru. Ceeea eu spun este că nu există noțiunea de echipă mixtă în acest protocol și nu există noțiunea de colaborare, ci de cooperare”, a arătat Kovesi.

Morar: Eu nu l-am aplicat și nici procurorii DNA 

Daniel Morar, fostul procuror șef al DNA, în prezent judecător la Curtea Constituțională, a declarat că în perioada în care el s-a aflat la conducerea DNA protocolul semnat în 2009 nu a fost respectat.

„La începutul anului 2009, am primit, în calitate de procuror șef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare încheiat între PÎCCJ și SRI. Este vorba de documentul care a fost declasificat și care a apărut în spațiul public săptămâna trecută. La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuție telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruța Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condițiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziții sunt chiar contrare legii. Mi-a spus că aceasta este decizia luată și că protocolul trebuie respectat. I-am răspuns că nici procurorii DNA și nici eu nu vom respecta și nu vom aplica acest protocol. Acesta este motivul pentru care nu am prelucrat protocolul procurorilor din cadrul DNA, nu l-am adus la cunoștința lor, dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituției”, a spus Daniel Morar.

Fostul șef al DNA a declarat că deși „fiecare sesizare a SRI era însoțită de o adresă în care ni se cerea ca, în conformitate cu art.6 din Protocol, să comunicăm modul de valorificare a informațiilor cuprinse în sesizare”, acesta, în calitate de șef al instituției le-a comunicat procurorilor șefi de secție existența acestui protocol „dar pe care îl vom ignora și, prin urmare, nu vom comunica modul în care vor fi valorificate informațiile primite de la SRI”, a declarat Daniel Morar.

Amintim că Parchetul General și SRI au publicat la finalul săptămânii trecute protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Nițu și prim-adjunctul SRI Florian Coldea.