Laura-Codruţa Kovesi a explicat că o astfel de prevedere ar face ca, indirect, procurorii să fie subordonaţi ministrului Justiţiei cu consecinţe asupra activităţii lor.

Întrebată la Europa FM dacă trecerea Inspecţiei Judiciare (IJ) în subordinea Ministrului Justiţiei e principala nemulţumire a procurorilor în legătură cu propunerile făcute de Tudorel Toader, procurorul-şef al DNA a declarat: "A fost prima observaţie şi pare a fi cea mai importantă nu doar din perspectiva activităţii noastre ca procurori, dar şi din perspectiva monitorizării pe care Comisia Europeană o face. Una dintre recomandările făcute de foarte multe ori în rapoartele MCV a fost aceasta: de a constitui o inspecţie judiciară independentă şi a fost un efort foarte mare, inclusiv din interiorul sistemului judiciar de la acel moment, din partea Ministerului de Justiţie şi a Parlamentului de a face o lege pentru ca această instituţie să devină independentă".

Kovesi a precizat că Inspecţia Judiciară a devenit independentă şi a fost organizată în forma în care este acum şi datorită MCV. 

Ea a explicat că procurorii nu înţeleg logica mutării acestei instituţii la minister.

 

"Pe ce elemente se bazează iniţiatorul acestui proiect când spune că Inspecţia Judiciară nu ar fi independentă. Sau ce elemente duc la concluzia că modul de organizare al Inspecţiei ar trebui schimbat. De ce sunt garanţii mai mari că Inspecţia Judiciară ar fi mai eficientă dacă trece la Ministerul Justiţiei, decât dacă rămâne în continuare la CSM. Ce se schimbă? Sunt câteva întrebări la care noi nu am avut răspuns şi la care nici nu putem să dăm răspuns pentru că nu noi am iniţiat acest proiect. Noi doar am semnalat ce probleme pot apărea",

a mai spus procurorul-şef al DNA.

Kovesi a subliniat că pentru procurori reprezintă o problemă perspectiva ca IJ să fie subordonată unui om politic.

"Inspecţia Judiciară a mai fost în subordonarea Ministerului Justiţiei, anterior anului 2004. Ministrul Justiţiei avea posibilitatea să dea dispoziţii privind deschiderea unei anchete penale. Or în acest moment nici măcar un procuror-şef nu poate să spună unui procuror să deschidă sau să închidă o anchetă. Imaginaţi-vă, dacă un om politic ar conduce această instituţie sau procurorii ar fi subordonaţi politic - mă întreb - câte anchete în care sunt implicaţi membri ai unui partid politic vor mai putea fi făcute", a avertizat Laura-Codruţa Kovesi.

Întrebată dacă o astfel de prevedere ar castra DNA, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie a răspuns: "Nu aş folosi astfel de termeni, aş spune doar că indirect procurorii ar fi în subordinea ministrului Justiţiei cu consecinţele pe care deja le-am spus".