Dezincriminarea abuzului în serviciu ar face imposibilă recuperarea prejudiciilor produse prin săvârșirea acestei infracțiuni și a căror valoare s-a ridicat, anul trecut, la 620 de milioane de euro, avertizează șeful DNA, Laura Codruța Kovesi.

"Anul trecut, în rechizitoriile făcute de DNA, valoarea prejudiciilor cauzate statului prin comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu a fost de 620 de milioane de euro. (...) Sunt bani care, de fapt, trebuie restituiți statului român, dar dacă această infracțiune va fi dezincriminată, statul român își ia adio de la cei 620 de milioane de euro, pentru că nu-i mai poate recupera. Deci, în mod direct vor fi afectați cetățenii, prin faptul că statul va pierde această sumă enormă de bani", a declarat, joi seara, la Digi 24, Laura Codruța Kovesi.

Ea a mai spus că, în prezent, peste 40% dintre dosarele investigate de procurorii anticorupție se referă la infracțiunea de abuz în serviciu.

"Astăzi în DNA avem peste 7.200 de dosare. Peste 3.100 de dosare au ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu. Deci, 42% din activitatea DNA de astăzi se bazează pe investigarea unor fapte de abuz în serviciu. Dacă această infracțiune va fi dezincriminată, vom ajunge în situația în care procurorii vor face mai mult o chestiune administrativă, de a închide aceste dosare. Dar consecința cea mai gravă, din punctul meu de vedere, vine atunci când vorbim de urmarea care se întâmplă în aceste situații, și anume de prejudiciile care sunt create", a precizat șefa DNA, potrivit Agerpres.

Totodată, Laura Codruța Kovesi a afirmat că de multe ori corupția a dus la producerea unor tragedii, iar în situația în care abuzul în serviciu ar fi dezincriminat, se pune întrebarea dacă cei care au comis astfel de fapte vor mai putea fi pedepsiți sau nu.

Șefa DNA a reiterat că se pune presiune pe sistemul judiciar prin diverse încercări de modificare a legislației și limitare a competențelor.

"Dacă ne uităm la ce se întâmplă în ultimul timp, putem spune că, da, este o presiune care se pune pe sistemul judiciar. (...) Noi suntem DNA și rezistăm la toate încercările, dar trebuie să fim lăsați să ne facem treaba și să avem cu ce. Dacă ni se taie competența, dacă ni se taie instrumentele investigative, nu o să mai putem, nu că nu ne-am dori sau că nu am vrea să facem acest lucru. (...) Cu toții trebuie să ne dorim ca lupta anticorupție să continue. (...) Singurul motiv care ne-ar putea opri în acest moment să ne facem treaba este să se dezincrimineze infracțiuni care sunt în competența noastră", a precizat Kovesi.

Mita în domeniul sănătății, mai mare decât în altele

În contextul scandalului din sănătate, Laura Codruța Kovesi a declarat că, de obicei, mita care se dă în sănătate este mai mare decât cea practicată în alte domenii, iar faptele cel mai des întâlnite pe acest segment sunt cele de abuz în serviciu.

"De obicei, mita care se dă în domeniul sănătății este un pic mai mare decât în alte domenii. Avem situații în care cuantumul mitei ajunge și până la 20% din valoarea contractului. Cel mai des întâlnite fapte sunt cele de abuz în serviciu", a spus Kovesi.

În ultimii doi ani, peste 70 de persoane au fost deferite justiției pentru achiziții în domeniul sănătății, a precizat procurorul șef al DNA, subliniind existența unor tipologii și nevoia de măsuri de prevenire a unor astfel de fapte de corupție.

În ceea ce privește dosarul Hexi Pharma, Kovesi a arătat că procurorii au reușit să construiască circuitele financiare ale banilor care "s-au plimbat prin mai multe țări din Europa".

"În mai puțin de trei săptămâni, colegii mei au reușit să construiască circuite financiare ale banilor care s-au plimbat prin mai multe țări din Europa, am reușit să indisponibilizăm conturi, am reușit să punem sechestre pe mai mult de 23 de imobile, s-au făcut învinuiri față de persoane, față de companie, este un dosar care își urmează cursul", a declarat Laura Codruța Kovesi.