Șefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a acordat un interviu în direct postului de radio Europa FM în care a vorbit despre controalele Inspecției Judiciare, despre dosarele fierbinți.

Principalele declarații ale Laurei Codruța Kovesi:

Într-un an și jumătate am avut peste 130 de controale ale Inspecției Judiciare. Pentru noi nu este ceva deosebit să ne controleze Inspecția Judiciară. S-a încercat acreditarea ideii că DNA nu a fost controlată. Ba am fost controlați de foarte mult.

Sunt două controale diferite. Unul de fond, pe management, iar celălalt pe modul în care a fost instrumentat „dosarul OUG 13”.

Cel de-al doilea mă privește și pe mine. Când mi s-a cerut punctul de vedere, am spus că totul a fost corect, legal și că au mai fost astfel de dosare și s-a procedat la fel. Am fost verificați dacă am făcut audierile conform legii. După decizia CCR, noi am respectat legea cu aceste adăugiri. La momentul în care CCR a emis acea decizie, dosarul OUG 13 era închis, clasat.

În data de 6 octombrie ar trebui ca acest raport al controlului pe activitatea managerială să fie discutat în CSM.

Au fost opinii diferite în cadrul echipei de control. Au fost trimise în formă scrisă Secției pentru Procurori din CSM. Pentru că au fost diferențe de opinii, am sesizat CSM pentru a obține un punct de vedere. Noi vrem un raport în care să se precizeze ce s-a găsit.

Inpectorul șef al Inspecției Judiciare nu a trecut în declarația de interese că este membru al masoneriei. Dosarul a fost clasat pentru că fapta s-a prescris. I-am comunicat și lui soluția. Noi am primit o plângere, am verificat la Loja Masonică și am dat soluția legală, clasare.

Domnul Netejoru nu mai face parte din masonerie, dar problema sesizată era că trebuia să declare acest lucru.

CSM a decis că un magistrat poate face parte din astfel de organizații, dar a impus condiția să declare apartenența.

Despre dosarul Belina: Ponta a fost audiat în două dosare, nu doar unul

Noi investigăm o faptă de corupție. Nu este o noutate, DNA a investigat în ultimii ani miniștri, prim-miniștri. Nu ne alegem noi dosarele.

Dosarul Belina este din mai 2017 

S-a creat o confuzie: dosarul Belina nu este din 2014, ci în luna mai 2017. Noi ne putem sesiza din presă când avem indicii că s-a comis o faptă penală. Noi nu urmărim hotărârile de guvern, nu e treaba noastră.

Ne-am sesizat din oficiu în luna mai 2017, nu din 2014.

Procurorul de caz evaluează declarațiile de martor. Domnul Ponta nu a fost audiat în acea zi într-un singur dosar, ci în două dosare.

Simțim de un an și jumătate presiuni, atacuri. Se fac sesizări false la inspecția Judiciară, cu mailuri false creând aparența că ar fi de la procurori din DNA. Este un asalt asupra noastră. Lumea nu se termină nici cu ziua de astăzi sau de mâine. Câtă vreme sunt aici ne facem treaba. Tensiune există, dar noi nu cedăm. Niciodată acest lucru nu se va termina câtă vreme există corupție.