Kovesi vrea un buget mai mare pentru Parchetul European
Parchetul European (EPPO) a cerut zilele trecute de la Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană o creștere a bugetului instituției în 2024.
Solicitarea urgentă este motivată de iminenta aderare a noilor state membre (Polonia și posibil Suedia) la EPPO, precum și de accelerare a distribuirii fondurilor NextGenerationEU.
"Așa cum va arăta curând raportul nostru anual pentru 2023, EPPO continuă să îmbunătățească protecția intereselor financiare ale UE, precum și bugetele statelor membre. Pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor UE, în special în contextul accelerării distribuirii fondurilor NextGenerationEU, trebuie să ne asigurăm că extinderea zonei EPPO către Polonia (și posibil Suedia) în cursul acestui an este un succes. Având în vedere acest obiectiv și provocările, avem nevoie de mai mulți angajați pentru sprijin operațional și administrativ în Luxemburg, precum și de mai mulți procurori delegați europeni", a transmis șefa EPPO, Laura Cordușa Kovesi, citată într-un comunicat de presă al instituției.
Astfel, Parchetul European a solicitat o creștere a bugetului în 2024 de 7,8 milioane de euro, pentru a ajunge la un total de 79,7 milioane de euro.
+++
Parchetul European este un organism independent al Uniunii Europene, responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv: frauda, corupția, spălarea banilor, frauda și transfrontalieră în materie de TVA.
EPPO și-a început activitatea la 1 iunie 2021, iar instituțiile și organismele UE, precum și autoritățile competente din cele 22 de state membre care au aderat la EPPO trebuie să raporteze către acesta orice comportament infracțional care afectează bugetul UE. De asemenea, persoanele fizice pot raporta presupuse cazuri de fraudă și alte infracțiuni.
Până în prezent, 22 de țări ale UE au decis să se alăture eforturilor de protejare a bugetului UE împotriva fraudei, utilizând procedura de „cooperare consolidată”: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos.
Comentarii