Procurorii DNA acuză conducerea complexelor energetice Turceni și Rovinari că au încheiat contracte cu Casa de Avocatură a lui Dan Șova în condițiile în care aveau propriul aparat juridic. Dan Șova a încasat dublu față de cât erau plătiți juriștii.

Plată dublă față de cât luau toți consilierii juridici angajați la Complexurile Energetice Turceni și Rovinari, pentru doar 10% din munca făcută de aceștia. Asta au dezvăluit procurorii anticorupție în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Victor Ponta, Dan Șova și trei persoane din conducerile celor două instituții.

„În cadrul CER (Complexul Energetic Rovinari, n.r.) era organizat la vremea respectivă, un Birou Juridic aflat în subordinea directorului general. Principalul obiect de activitate al acestui departament îl constituia reprezentarea și susținerea intereselor CER în fața instanțelor judecătorești, organelor de urmărire penală, notariatelor de stat, precum și în raporturile cu persoanele fizice și juridice", explică procurorii.

DNA susține că în 2007 și 2008, Biroul Juridic a funcționat cu câte 8 posturi de consilier juridic, iar în anul 2009 cu 13 posturi de consilier juridic. Mai mult, departamentul juridic a reprezentat CER în fața instanțelor judecătorești în 116 cauze în anul 2007, în 80 de cauze în anul 2008 și în 213 cauze în anul 2009, în total 409 cauze în perioada 2007-2009.

„Cheltuielile totale de natură salarială în această perioada ale Biroului Juridic au fost de cca. 1.544.000 lei. În comparație cu cele arătate mai sus trebuie menționat că, în baza contractului primar și a actelor adiționale, SCA „Șova și Asociații” a reprezentat CER în fața instanțelor judecătorești în 13 cauze în perioada martie 2007-2009. La acestea se mai adaugă consultanța relativă la proiectul de desulfurare. Cheltuielile totale efectuate de CER ca beneficiar al asistenței juridice acordate de SCA „Șova și Asociații” au fost de 2.053.649 lei din care, aproximativ jumătate, adică circa un milion de lei a fost plătit pentru reprezentarea în cele 13 dosare", explică detaliat procurorii DNA.

Situația asemănătoare și la Turceni

În cadrul CET era organizat la vremea respectivă, un Birou Juridic aflat în subordinea directorului general, spun procurorii. „În anul 2007, Biroul Juridic a funcționat cu 10 posturi de consilier juridic, iar în anul 2008 cu 12 posturi de consilier juridic. Cheltuielile totale de natură salarială în această perioada ale Biroului Juridic au fost de 1.520.000 lei. În comparație cu cele arătate mai sus trebuie menționat că, pentru o perioadă chiar mai mică timp septembrie 2007 – decembrie 2008, CET a cheltuit cu asistența juridică acordată de SCA „Șova și Asociații” suma de 3.367.568 lei fără TVA, adică de peste trei ori mai mult pentru un volum al activității juridice de peste 10 ori mai mic având în vedere numărul de cauze, în condițiile în care complexitatea poate fi apreciată ca fiind echivalentă", explică anchetatorii.

Amintim că premierul Victor Ponta, senatorul Dan Șova și trei foști directori ai Complexelor Energetice Turceni și Rovinari au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Acuzațiile sunt în jurul unor contracte de asistență juridică încheiate de cele două Complexuri Energetice cu Casa de Avocatură a lui Dan Șova. La rândul său, Șova i-ar fi dat prietenului său Victor Ponta peste 180.000 de lei în baza unui contract despre care procurorii susțin că este fictiv.