Laura Codruța Kovesi câștigă două procese cu Inspecția Judiciară
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni a doua acțiune disciplinară deschisă de Inspecția Judiciară împotriva fostei șefe DNA, hotărând că aceasta nu a săvârșit o abatere disciplinară când nu s-a dus la Comisia parlamentară de anchetă.
Decizia a fost luată un complet de cinci judecători de la ÎCCJ cu unanimitate, hotărârea instanței fiind definitivă.
Acesta este al doilea proces pe care Laura Kovesi îl câștigă împotriva Inspecției Judiciare, după ce Instanța supremă a decis, tot luni, că ea nu a săvârșit abatere disciplinară când și-a desemnat consiliera, judecătoarea Dana Tițian, să efectueze un control la structurile DNA din Suceava și Iași.
Inspecția Judiciară a solicitat sancționarea Laurei Codruța Kovesi pe motiv că fosta șefă a DNA nu a respectat o decizie a CCR prin care era obligată să se prezinte în fața Comisiei parlamentare de anchetă pe tema alegerilor prezidențiale din 2009, iar prin acest refuz ar fi afectat imaginea și prestigiul justiției.
„În 2017, un jurnalist a publicat informația că Laura Kovesi a participat, în noaptea alegerilor din 2009, la o întâlnire în locuința senatorului Gabriel Oprea, unde au mai fost Florian Coldea și George Maior. Parchetul General a deschis un dosar și a dat o soluție de clasare. A fost constituită o comisie specială parlamentară, care însă nu și-a atins obiectivele, deoarece au fost persoane care au refuzat să se prezinte. A fost sesizată Curtea Constituțională, care a dat Decizia 611, în care se constată existența unui conflict de natură constituțională între Parlament și Parchetul General, în legătură cu atitudinea Laurei Kovesi de a nu se prezenta în fața comisiei. Kovesi a citit în fel și chip acel dispozitiv. A pus virgule unde nu era cazul”, a declarat, în sala de judecată, o consilieră de la Inspecția Judiciară.
De cealaltă parte, Kovesi a spus că nu a săvârșit abatere disciplinară și a susținut că nu era obligată prin decizia Curții Constituționale să se prezinte în Parlament.
„Nu sunt vinovată de săvârșirea vreunei abateri disciplinare. Faptul că răspunsurile mele trimise Comisiei parlamentare nu au plăcut nu e vina mea. Am o decizie definitivă de clasare într-un dosar penal, în care se spune că nu am săvârșit nimic. Cu privire la 'nimic' nu pot să aduc niciun fel de probe. Decizia Curții Constituționale spune că trebuie să mă prezint în fața comisiei parlamentare sau să prezint documente relevante. Pentru prima dată, avem o decizie a Curții Constituționale care se aplică unei singure persoane fizice - Laura Codruța Kovesi. Nu există în decizia Curții Constituționale obligația de a mă prezenta, ci este o alternativă - de a mă prezenta sau de a furniza informații. Decizia Curții Constituționale este o decizie pentru o persoană. Acolo nu sunt menționată ca procuror general sau procuror-șef al DNA, ci ca doamna Laura Codruța Kovesi. Eu am respectat decizia Curții și am furnizat răspunsuri comisiei parlamentare. Care sunt probele că eu am acționat cu intenție pentru a știrbi din încrederea cetățenilor în sistemul de justiție? M-am înscris într-o procedură internațională pentru a dovedi profesionalismul procurorilor români. Ce probe sunt că am afectat prestigiul Justiției? Articole de presă? Cum trebuia să mă apăr? Să lipesc toate articolele din presa internă și internațională? Articolele jurnaliștilor nu trebuie să fie criteriul fundamental că prestigiul Justiției a fost afectat", a explicat Kovesi, în sala de judecată.
Ea a precizat că există 17 decizii ale CCR privind existența unor conflicte de natură constituțională între diverse structuri ale statului, însă niciun șef de instituție nu a fost sancționat pentru aceste conflicte.
„La Curtea Constituțională sunt 37 de conflicte de constituționalitate, dintre care 17 au fost admise. A fost vreodată sancționat un conducător de instituție pentru că s-a aflat într-un conflict constituțional? Sunt procuror de 24 de ani și îmi iubesc meseria. Vreau să rămân procuror. Prin tot ce am făcut am încercat să apăr onoarea procurorilor”, a adăugat Kovesi.
Jurnalistul Dan Andronic a scris că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că fosta șefă a DNA și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.
Comentarii