Procurorul General, Augustin Lazăr, spune că îngrijorările manifestate de procurori față de noile Coduri penale au fost confirmate de avizul Comisiei de le Veneția, afirmând că PÎCCJ este disupus să sprijine demersurile de reevaluare a modificărilor.

Astfel, printr-un comunicat de presă, Lază spune că "demersurile făcute de Ministerul Public prin care au fost analizate propunerile de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, inclusiv prin consultarea unităților de parchet și a structurilor specializate, analize ce au identificat prevederile neconstituționale care afectau aspecte esențiale ale procesului penal, reglementarea unor infracțiuni, precum și încălcarea standardelor privind calitatea legilor, privind securitatea juridică. În acest sens au fost și comunicatele din datele de 19 iunie 2018, 25 iunie 2018, 3 iulie 2018 și 13 iulie 2018".

Totodată, procurorul general consideră că îngrijorările procurorilor cu privire la modificările Codurilor penale au fost confirmate de conculziile Comisiei de la Veneția.

"Concluziile Avizului Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, adoptat la data de 20 octombrie 2018, au confirmat îngrijorările procurorilor cu privire la faptul că noile coduri vor conține, în situația intrării în vigoare, contradicții care vor cauza incertitudine legală pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, multe dintre modificări ar putea afecta grav eficacitatea sistemului judiciar în lupta împotriva corupției și a altor infracțiuni grave", a mai transmis Lazăr.

 Acesta reiterează disponibilitatea PÎCCJ de a contribui la reevaluarea modificărilor Codului penal și Codului de procedură penală.

"Luând act de recomandarea Comisiei de revizuire în ansamblu a legilor de modificare, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție reafirmă disponibilitatea Ministerului Public de a contribui, prin consultarea tuturor unităților de parchet, la sprijinirea demersurilor de reevaluare a modificărilor Codului penal și a Codului de procedură penală, astfel încât să se creeze prin adoptarea acestor acte normative premisele îndeplinirii rolului constituțional de reprezentare a intereselor generale ale societății, de apărare a ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor", a mai punctat Augustin Lazăr.

În final, el atrage atenția asupra concluziei formulate în Avizul Comisiei de la Veneția privind modificările aduse legilor 303/2004, 304/2004 și 317/2004, conform cărora "independența procurorilor poate fi afectată de prevederile privind numirea și eliberarea din funcție a procurorilor din vârful ierarhiei și care stabilesc rolul ministrului justiției în aceste proceduri, precum și asupra recomandării de reexaminare a acestor prevederi prin menținerea rolului CSM și a Președintelui României".