Procurorul general a declarat joi că solicitarea de revocare anunțată de Tudorel Toader ignoră legea, recomandările instituțiilor europene și are un conținut strict politic.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, consideră că anunțul public al ministrului Justiției referitor la continuarea procedurii de revocare ignoră cadrul legal și recomandările instituțiilor europene referitoare la acest subiect. Astfel, exprimarea nejuridică privind pretinsa "tragere de timp” are ca scop dezinformarea opiniei publice în legătură cu procedura legală de verificare de către instanța de contencios a "evaluării” procurorului general, efectuată cu depășirea atribuțiilor legale ale ministrului justiției, precum și a legalității documentului intitulat "Raport de evaluare”, a transmis Procurorul general, Augustin Lazăr, potrivit Mediafax.

Lazăr arată că articolele 39 alineat (1) și alineatul (3) teza a IV-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor stabilește că ”evaluarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (...)se face de o comisie compusă din procurori, membri aleși ai Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel puțin de tribunal, desemnați de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, Procurorul general susține că demersul ministrului Justiției ignoră recomandarile GRECO, ale Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), precum si ale Raportului MCV, care cer stoparea acțiunilor care afecteaza statul de drept și implementarea recomandărilor indicate.

Ministrul Justiției a anunțat din nou că va trimite joi către președintele Klaus Iohannis documentele pentru finalizarea revocării procurorului general Augustin Lazăr și pentru numirea celor cinci procurori respinși, printre care și Adina Florea la șefia DNA. 

Toader precizase pe 24 decembrie că pe 27 decembrie îi va trimite președintelui documentele pentru finalizarea procedurii de revocare a Procurorului general.