Procurorul general Augustin Lazăr a reacționat după ce Inspecția Judiciară a spus că sunt mii de procurori și magistrați cu dosare la DNA. „Ei bine, o să vedeți că o să venim cu o cifră mai mare de magistrați care, pasăminte, au avut dosare.

„Se face caz și se manipulează foarte mult o cifră, care a fost cerută de Inspecția Judiciară Direcției Naționale Anticorupție, cu mai multe mii de procurori și judecători, care pasămite ar fi avut dosare la DNA. Ei bine, o să vedeți că în urma verificărilor pe care le-am făcut noi în Ministerul Public, o să venim cu o cifră mai mare de judecători și de procurori, care pasămite au avut dosare în Ministerul Public. Ce sunt acestea, de fapt? Din păcate, în ultimii ani, toți inculpații și-au însușit foarte bine dreptul lor de a avea acces la justiție. Niciun inculpat nu a ezitat să depună plângere împotriva polițistului care a înregistrat dosarul penal, a procurorului care a exercitat acțiunea penală și a judecătorului sau judecătorilor, pentru că în complet sunt mai mulți judecători, care pasămite în mod abuziv i-au condamnat”, a declarat procurorul general pentru RFI.

„Și așa avem noi mii de dosare, în baza liberului acces la justiție, care este înțeles în această manieră penibilă de anumite persoane. Noi trebuie să facem o anchetă efectivă la fiecare denunț pe care astfel de persoane îl fac și iată cum se manipulează o statistică, arătând că acele mii de judecători și procurori pasămite ar fi fost ținuți, pentru a fi șantajați la momentul oportun - de cine? - de DNA, care de asta ar fi obținut atâtea condamnări. Ei bine, este o manipulare pentru persoane care sunt de condiție intelectuală foarte modestă, presupun. Un cunoscut rector al Universității din Cluj, primul rector al Universității din Cluj după Marea Unire, repeta într-una: 'Nouă ne trebuie profesioniști, dar ne trebuie să construim caractere, în primul rând'”, a spus procurorul general.

Reacția lui Augustin Lazăr vine după ce Inspecția Judiciară a comunicat vineri că la Direcția Națională Anticorupție se află în curs de soluționare 415 dosare, ce vizează în total 474 de judecători și 346 de procurori.

Tot Inspecția Judiciară susține că între 1 ianuarie 2014 - 30 iulie 2018, DNA a soluționat 1.965 de cauze privind 3.420 de magistrați (2.193 de judecători și 1.227 de procurori).

Amintim că Augustin Lazăr are mari șanse să fie revocat din funcția de procuror general după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declanșat „procedura de evaluare a activității manageriale” a acestuia.

Anterior, când ministrul a declanșat evaluarea, el a decis revocarea din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.