Procurorul general Augustin Lazăr a declarat joi că ultimele propuneri de modificare a Legilor Justiției făcute în cadrul comisiei speciale parlamentare sunt "regretabile" și "forțează bunul simț juridic".

Întrebat de jurnaliști cum califică propunerea adoptată în cadrul comisiei speciale parlamentare în domeniul Justiției de abrogare a prevederii potrivit căreia președintele României putea refuza o dată numirea magistraților, Augustin Lazăr a precizat: "Prin raportul MCV s-a precizat că orice modificare a ordinii de drept este de dorit să fie discutată cu magistrații. Aceste modificări nu trebuie făcute intempestiv, ci numai printr-o analiză temeinică, atentă, cu cei care se ocupă de domeniul Justiției", scrie Agerpres.

Întrebat cum comentează faptul că o parte dintre propuneri au venit chiar de la UNJR, Lazăr a replicat: "Din păcate, am observat că se lansează idei, că propunerile vin de la magistrați. Am impresia că este o manipulare grosolană acest fapt. Vreau să vă spun că toți magistrații doresc să cunoască din timp și să analizeze astfel de propuneri și apoi, după un studiu de impact foarte serios, să vină cu ele. Că a venit cineva de undeva, pe motiv că de la o asociație de magistrați, sunt sigur că este o manipulare grosolană și mi se pare că așa ceva nu trebuie să existe".

Procurorul general a calificat drept "regretabilă" propunerea de scoatere a CSM din circuitul de verificare a declarațiilor privind apartenența la serviciile secrete și înlocuirea cu comisiile speciale parlamentare pentru controlul activității SRI și SIE.

"Astfel de propuneri necesită analize serioase și apoi exprimat un punct de vedere. Este absolut regretabil dacă este așa. Oricine forțează modificarea ordinii de drept prin care noi am intrat în UE, forțează bunul simț și bunul simț juridic. (...) Eu vă pot asigura că magistratura română este una matură și nu este condusă de niciun serviciu secret. Așa ceva nu există decât în fantasmagoriile unora care vor să atace Justiția", a susținut el.