Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a comentat declarațiile dure ale prim vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Lazăr a spus că modificările legislative din ultimii aproape doi ani pun presiune pe instituțiile judiciare.

„Declarațiile au fost date în contextul în care sistemul judiciar românesc este examinat, evaluat periodic, în legătură cu modul în care își îndeplinește obligațiile pe care și le-a asumat prin tratatul de aderare, niște obligații care sunt examinate prin MCV. De altfel, în aceste zile, experții Comisiei Europene vin să evalueze stadiul, modul în care s-au respectat obligațiile respective. Am văzut îngrijorarea prim-vicepreședintelui Timmermans. De fapt, este și îngrijorarea magistraților români în legătură cu modul cum au evoluat lucrurile, în mod deosebit această presiune se resimte asupra instituțiilor judiciare românești (...) Noi suntem la datorie și ne facem datoria”, a declarat Augustin Lazăr, citat de Agerpres.

Frans Timmermans a criticat dur luni, la Strasbourg, modificările aduse legilor Justiției și codurilor penale, despre care a spus că duc România înapoi după pașii înainte făcuți până acum, după aderarea la Uniunea Europeană.