Procuroprul general al României dezavuează acţiunile de instigare publică la intervenţia politicienilor în activitatea judiciară și cere CSM să adopte o poziție publică în apărarea sistemului judiciar în fața atacurilor.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a emis un comunicat de presă în care își exprimă poziția față de atacurile asupra Justiției și a procurorilor în mod special venite de la persoane cercetate sau condamnate, cât și de la politicieni.

Augustin Lazăr „dezavuează campania desfăşurată împotriva instituţiilor justiţiei, în mod deosebit a Ministerului Public,  de persoane aflate în proceduri judiciare în curs, unele condamnate definitiv. Respinge ferm generalizarea la nivelul întregii activităţi a procurorilor a incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de magistraţi procurori cercetaţi disciplinar. Sistemul  judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de genul celor lansate în media”.

De asemenea, Augustin Lazăr dezavuează acţiunile de instigare publică la intervenţia politicienilor în activitatea judiciară pentru demiterea unor procurori cu funcţii de conducere, prin ignorarea procedurilor judiciare clar prevăzute de art. 51 al. 2 şi 7 din Legea nr. 303/2004, precum şi prin înfrângerea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat”.

Procurorul general cere conducerii Consiliului Superior al Magistraturii „să adopte o poziţie publică în apărarea sistemului judiciar în faţa acestor atacuri”.

„Aşa cum de altfel reţin şi rapoartele MCV, problema României nu este funcţionarea defectuoasă a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei împotriva corupției”, a mai precizat Augustin Lazăr.