DNA este o instituție de elită a Ministerului Public, iar scandalul este în jurul instituției, nu în interiorul acesteia, fiind produs în mod interesat pentru avantajarea celor care doresc oprirea luptei anticorupție, consideră Procurorul general.

UPDATE 4 Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz pozitiv pentru revocarea din funcție a procurorilor Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga de la Direcția Națională Anticorupție.

Doru Țuluș s-a apărat în fața membrilor CSM într-un mod ce nu i-a adus prea multe puncte în disputa sa cu șefa DNA.

„De iubit, nu m-a iubit foarte tare niciodată, dar după ce au apărut înregistrările alea în presă a prins ocazia să epureze pe criterii exclusiv subiective. Nu știu pe cine bănuiește, pentru că ei cercetează într-un dosar. Nu sunt singurul care a refuzat testul poligraf. O dată pentru că mi-au luat o declarație de martor pe formular, a doua pentru că un participant la ședință face anchetă.

Țuluș a spus că nu a fost în regulă modalitatea prin care a fost chemat telefonic: „Excelență, hai jos că am adus aparatul”.

„Deci atâta umilință nu poate să suporte. Nu s-au creat tabere în interiorul DNA. Uitați-vă, noi lucrăm aici trei oameni, dar nu suntem o tabără. Trebuie să vă precizez că eu țin foarte mult la instituția asta. Mai mult de jumătate din carieră mi-am petrecut-o acolo”, a mai spus Țuluș.

Tot Țuluș a recunoscut însă că Laura Codruța Kovesi nu i-a cerut vreodată să facă dosare într-un anumit fel.

„Nimeni nu mi-a comandat vreodată să fac un dosar într-un anumit fel, nici pe vremea dinainte, nici doamna Kovesi sau altcineva”, a clarificat Țuluș.

Și procurorul general Augustin Lazăr a comentat situaația procurorilor revocați din funcțiile deținute la DNA.

„Procurorii care lucrează în structurile specializate ale Ministerului Public au o mai mare uzură mentală, emoțională. Acolo este un stres și un efort mental pe care nu îl au alții care lucrează în altă parte și cred că este important să vedem ca după o perioadă de timp, pentru protecția lor, ar trebui să se stabilească niște mandate de patru ani, apoi patru ani și după aceasta procurorii să își poată schimba profilul de activitate, fiindcă nu ar trebui ca cineva să stea acolo până când devine vulnerabil", a spus Lazăr.

UPDATE 3 Președintele Klaus Iohannis susține că este bine că se fac verificări, dar că nu sunt motive ca șefa DNA să fie suspendată.

„Am fost informat despre aceste abordări media și cred că este bine să se verifice. Din informațiile mele, se fac verificări și în DNA, de asemenea CSM se ocupă de anumite aspecte și am luat act de faptul că Ministerul Justiției a solicitat o inspecție pe management, atât la Parchetul general, cât și la DNA.

Iohannis s-a declarat „foarte mulțumit” de activitatea Parchetului general și a DNA.

„Am auzit prea multe așa-zise interceptări, ascultări, interpretări ca să mai cred în ele. Cei îndruituiți de lege vor face verificările necesare și până la urmă vom afla adevărul. Nu văd niciun motiv de suspendare. Nu discut cu șefa DNA astfel de chestiuni, nu intră în fișa postului președintelui și aștept cu mare interes concluziile verificărilor care se fac instituțional. Dacă voi semna sau nu (demiterea lui Kovesi - n.r.), asta e din filmul dacă și parcă. Când vom avea o concluzie discutăm pe ea”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

UPDATE 2 „Nu este vorba despre niciun conflict la DNA. Am cerut un aviz consultativ pentru revocarea a doi procurori, conform procedurii. Nu pot detalia motivele în afara celor date vineri. Intrăm în procedură în CSM, iar ce am de spus voi spune în cadrul secției”, a declarat marți Laura Codruța Kovesi, șefa DNA.

Aceasta a precizat că nu are de ce să demisioneze. „Nu îmi dau nicio demisie, nu am motive".

UPDATE 1 Și președinta Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena consideră că nu există un conflict în interiorul DNA, dar că verificările dispuse de Tudorel Toader sunt legale.

„Demersul domnului ministru este unul corect, legal, necesar, oportun. Periodic se poate dispune un astfel de control. Nu știu care a fost considerentul pentru care a ales acest moment, însă orice moment ales de ministrul Justiției este justificat de anumite considerente de ordin managerial. Din punctul meu de vedere nu este un conflict. Nu pot să îl calific ca atare nici că este, nici că nu este, la acest moment. Dacă este de natură a afecta imaginea, statutul, independența magistratului sau a sistemului judiciar nu pot eu să vă spun la acest moment. Vom analiza și acesta este strict atributul Plenului și a hotărârii Plenului, la momentul oportun", a explicat Mariana Ghena.

***** Știrea inițială

„Sugerați dvs. că există scandalul în DNA. Scandalul există în jurul DNA, adică există un bruiaj, un zgomot mediatic deosebit de interesat, care ar vrea să găsească vulnerabilitățile unei instituții de elită a Ministerului Public, vulnerabilitățile și posibilele radicalizări ale unor persoane care sigur că ar putea să aibă anumite frustrări de-a lungul timpului acumulate, însă eu vă asigur că DNA este o structură de elită a Ministerului Public, în care UE a investit bani mulți. (...) Așa că scandalul este în jur, este produs nu dezinteresat de anumite canale media. Evident că avantajează pe cei care doresc oprirea luptei anticorupție", le-a spus marți jurnaliștilor Procurorul general, Augustin Lazăr, la CSM, relatează Agerpres.

Potrivit acestuia, DNA își va clarifica în zilele următoare toate problemele pe care le are: "Are (DNA - n.r.) un corp de elită, ca de altfel întreg Ministerul Public, și DNA își va clarifica în zilele imediat următoare toate problemele pe care le are. Faptul ca cineva să comită o faptă în DNA nu înseamnă tensiuni. Înseamnă că acel cineva va fi găsit, lucrurile vor fi clarificate în zilele imediat următoare și se va demonstra că DNA este capabilă să își clarifice problemele".

În privința testării cu detectorul de minciuni, acesta a arătat că dispozitivul nu este o "regină" a probațiunii, însă poate orienta investigația în direcția corectă.

Referitor la controlul pe care ar urma să îl efectueze Inspecția Judiciară, Lazăr a precizat că nu se teme de nimic, Ministerul Public fiind o instituție puternică.

Inspectorul șef al Inspecției Judiciare a semnat luni ordinele pentru efectuarea controalelor privind eficiența managerială la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcția Națională Anticorupție — Structura centrală.

Cele două controale au fost incluse în calendarul de activități aferent anului în curs ca urmare a propunerii ministrului Justiției, Tudorel Toader. Concluziile rapoartelor de control vor fi înaintate Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Cele două instituții au mai fost supuse recent unui control, în urma căruia Tudorel Toader a conchis că nu se impune revocarea lui Lazăr și a lui Kovesi. 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a arătat atunci nemulțumit de argumentele lui Toader: ”Eu am spus de multe ori, în toate aparițiile mele publice, că voi susține decizia ministrului dacă era argumentată. Din păcate, nu a fost argumentată. Ori era o argumentație care ne spunea tuturor de ce trebuie ținuți în funcție, ori era un raport prin care ne explica de ce trebuie revocați din funcție”.