Legea privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii mai are doar doi pași până la intrarea în vigoare: votul din Senat și promulgarea de către președinte, care nu mai are căi de atac.

Plenul Camerei Deputaților a respins marți cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pe modificările legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, cu 172 voturi "pentru", 108 voturi "împotrivă" și 6 abțineri, conform Agerpres.

Legea a revenit la Camera Deputaților după președintele României, Klaus Iohannis, a cerut reexaminarea mai multor modificări făcute în comisia „Iordache”. Legea a trecut și pe la CCR și a mai revenit în Parlament.

Urmează votul în plenul Senatului, urmat de promulgarea de către Klaus Iohannis a noii legi. Președintele nu mai are nicio cale de atac și este obligat să o promulge.

Dezbaterea din Camera Deputaților nu a fost lipsită de declarații tăioase ale opoziției, dar și de o replică a lui Florin Iordache, artizanul modificărilor la legile Justiției și la codurile penale.

Principalele declarații din plenul Camerei Deputaților:

Deputatul PNL Ioan Cupșa:

„În esență, proiectul de modificare a legii 317 este de slabă calitate, de o factură care relevă un lucru care se întâmplă și la care eu sunt martor de cel puțin șase ani, calitatea actului legislativ în Parlamentul României scade de la o zi la alta. Vă propuneți, cei de la Putere, de mai bine de un an să modificați legile Justiției, una dintre ele fiind legea 317/2004, cea care privește organizarea și funcționarea CSM. Nu uitați că acest Consiliu Superior al Magistraturii este garantul independenței Justiției. Nu uitați că acest CSM are un rol esențial în organizarea și funcționarea autorității judecătorești. Autoritatea judecătorească la rândul ei, prin activitatea pe care o desfășoară, prin hotărârile pe care le pronunță în actul de înfăptuire a justiției, judecătorul cu sprijinul esențial al procurorului și respectiv al avocatului, ne afectează pe fiecare dintre noi. În acest lanț al cauzalităților o lege proastă de modificare a legii 317 în mod necesar va afecta drepturi, libertăți și interesele legitime ale unora dintre noi, a concetățenilor noștri. Avem milioane de procese care își așteaptă soluționarea în prezent pe rolurile instanțelor de judecată”, a declarat Cupșa.

Deputatul USR Stelian Ion:

„Ce vă mai supără judecătorii care sunt independenți și corecți! Ce supărări mari vă provoacă procurorii independenți! Trăim în niște vremuri în care judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care pronunță o hotărâre trebuie să se aștepte să primească bolovani în geam de la reprezentanții Puterii actuale cărora nu le convine o anumită sentință. Astea sunt vremurile în care trăim. (...) Avem vreun motiv să ne imaginăm că nu veți folosi această lege și că aceste prevederi din această lege nu sunt folosite tocmai pentru a pune bocancul pe grumazul Justiției? (...) Vreți să aveți la cheremul dvs. Inspecția Judiciară. Vreți să despărțiți CSM în două, astfel încât Inspecția Judiciară să poată fi numită de către Secția de judecători, crezând că veți avea o influență la un moment dat acolo foarte puternică. CSM trebuie să își aleagă conducerea pe criterii obiective cu o majoritate absolută, nu cu o majoritate simplă, așa cum propuneți dvs., membrii CSM nu trebuie să fie revocați oricând pentru că ei dețin un mandat reprezentativ”, a declarat Stelian Ion.

Deputatul PSD Florin Iordache:

„E corect că noi în programul de guvernare am spus că vrem niște legi ale Justiției corecte. Aceasta este cea de a doua lege în care politicul să fie scos din actul de numire, din actul de decizie. Ce se întâmplă în această lege? Se separă cariera judecătorilor și procurorilor, e o cerință europeană, este un lucru stabilit prin decizia Curții prin hotărârile Comisiei de la Veneția. Ce este rău că în procesul și în cariera unui judecător numai Secția de judecători din CSM să aibă ultimul cuvânt, la fel și Secția pentru procurori? Ce este rău că Inspecția Judiciară este total independentă, să aibă putere să stabilească acolo unde este rea credință și gravă neglijență, potrivit raportului trimis, să stabilească că da, un judecător sau un procuror prin rea credință sau gravă neglijență a încălcat legea? Ce este rău ca atunci când Inspecția Judiciară total independentă are posibilitatea de control asupra judecătorilor și procurorilor? Ne-am dorit o Inspecție independentă, ne-am dorit separarea carierelor, ne-am dorit atunci când este vorba de revocarea procurorilor și judecătorilor din CSM să se facă potrivit deciziilor CCR. Vrem o lume normală, vrem o lume asupra căreia procurorii să nu mai aibă ultimul cuvânt. Atunci când ai încălcat legea, să răspunzi, nu atunci când există o anumită presiune", a spus Iordache.