Legea grațierii colective a fost adoptată tacit de Senat după ce a expirat termenul de dezbatere. Motivul: senatorii din Comisia juridică nu au reușit să se pună de acord în termen util asupra formei pe care să o trimită plenului pentru vot.

Camera Deputaților este camera care va decide dacă legea grațierii va fi adoptată în forma guvernului sau cu amendamente, după ce Senatul s-a spălat pe mâini și a trenat lucrările din Comisia juridică.

Proiectul trimis de Ministerul Justiției a fost adoptat tacit pentru că a expirat termenul de dezbatere.

Potrivit acestui proiect, ar urma să fie grațiate integral pedepsele de până la cinci ani de închisoare, parțial persoanele care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani, iar cei care au comis infracțiuni cu violență și cei care au săvârșit fapte de corupție sunt exceptați de la a fi grațiați.

Întrebat de ce senatorii juriști nu au întocmit un raport în timp util deși PSD și ALDE dețin majoritatea, Liviu Dragnea, a susținut că nu are rost să dezgroape morții.

„Pentru că cei de la comisie (Comisia juridică a Senatului – n.r.) n-au venit cu raportul. Pentru că până să se finalizeze termenul de aprobare tacită, n-au căzut de comun acord asupra unei forme finale. (...) Mai dezgropăm morții? A ajuns în Cameră (Camera Deputaților- n.r.)”.

În urma adoptării tacite a proiectului legii grațierii, pe rețelele de socializare s-au anunțat proteste în fața Senatului.