România este din nou în centrul atenției Uniunii Europene, iar subiectul nu este unul cu care ne putem lăuda. La inițiativa „verzilor”, Parlamentul European a dezbătut amenințările la adresa statului de drept din România.


Tudorel Toader a declarat după dezbatere că în plen s-au spus "neadevăruri, acuzând și faptul că "nu s-a dorit aflarea adevărului" prin faptul că nu a fost lăsat să vorbească la dezbatere. 

"Nu am cum să fiu mulțumit (de dezbatere - n.r.), în condițiile în care s-a văzut cu ochiul liber, chiar nejurist fiind, faptul ca s-a discutat într-o manieră absolut politicianistă, cu un pretext de conținut juridic. Lăsând la o parte faptul că unii s-au exprimat pe legile justiției fără să cunoască nimic din conținutul respectivelor legi, dar voi face un inventar și îl veți vedea cât de repede al neadevărurilor care au fost spuse în seara asta", a declarat Tudorel Toader la Strasbourg pentru jurnaliștii români, relatează HotNews.ro.

Věra JOUROVÁ, comisar european pentru Justiție, principalele declarații:

„După 10 ani de eforturi, România are unul dintre cele mai bune sisteme juridice din regiune iar unele recomandări ar fi permis ieșirea de sub MCV, dacă ar fi fost aplicate”.

„MCV din decembrie 2017 și-a exprimat îngrijorările față de legile Justiției”.

„Procesul acesta ține cont de independența Justiției? Din păcate, modificările nu ne inspiră încredere. Pe 21 decembrie a adoptat într-o procedură de urgență, iar în primele audieri, CCR a declarat neconstituționale o parte din legi”.

„Acesta este un moment crucial. Primele două legi s-au întors în Parlament după deciziile Curții Constituționale”.

„Președintele României are un rol cheie de jucat în proces și știu că el ia foarte în serios această problemă”.

„România și românii au trecut printr-un maraton, iar sosirea se vede la orizont. Ar fi o mare dezamăgire pentru români dacă nu se va întâmpla”.

De precizat că europarlamentarul român Dan Nica a propus ca ministrul Justiției Tudorel toader, care se află în sală, să ia cuvântul. Parlamentul a invitat premierul României, conform procedurilor, si președintele Parlamentului European a spus că îl vor invita pe ministru la o dezbatere în comisia LIBE.

Sophia in 't VELD, Olanda, membru ALDE. Principalele declarații:

„S-au exprimat numeroase ingrijorări, dar sper ca autoritățile să țoină cont de ce spune Comisia Europeană”.

„Societatea civilă este ca un cui în coaste, dar asta înseamnă democrație”.

„Fiecare stat membru are corupție, dar important e să recunoască acest lucru. În România, zeci de mii de oameni sunt în stradă împotriva corupției”.

„Ce vedem acum este că se fac pași înapoi. Cetățenii români sunt cetățeni ai ai UE”.

„Procurorii nu mai au independență, iar unele abuzuri sunt dezincriminate pentru ca unii corupți să scape”.

Ea a mai spus că poate ar trebui trimisă în România o delegație a Comisiei LIBE pentru a discuta cu toate părțile.

Traian Ungureanu (PPE):

„Poți să pui un hoț să stabilească prețurile într-un magazin? Nu, pentru că le-ar face pe toate gratuit”.

„PSD a câștigat alegerile, nu Justiția”. 

Maria grapini, întrebare pentru Ungureanu: „Dumneavoastră recunoașteți Constituția României? Au fost discutate în Parlamentul României?”

Răspuns: „Da, dar nu înțeleg de ce atâta grabă, chiar din prima zi și în condițiile în care liderii au probleme penale”.

Norica Nicolai (ALDE):

„Legile în Justiție nu sunt în vigoare și modificările la Codul Penal nu s-au discutat”.

„Este doar un partizanat politic prin care împiedicați un parlament național să-și exercite funcția, ceea ce este nedemocratic”.

Eva JOLY, Franța:

„Corupția ucide! În ciuda performanțelor DNA, România face pași înapoi. Liderul PSD este condamnat penal și anchetat pentru deturnare de fonduri europen. Să nu abandonăm miile de români care strigă în stradă”.

Marian-Jean Marinescu (PPE):

„România nu este vinovată de această dezbatere, nici românii. De vină sunt PSD și guvernul aflat în continuă schimbare”.

„Cred că poziția Comisiei de la Veneția este necasară”.

Victor Boștinaru (S&D):

Comisia fie nu cunoaște situația din România, fie închide ochii la unele aspecte. modificările sunt inspirate din alte state europene. Refuz să cred că România este tratată ca o țară de mâna a doua”.

În România s-a făcut poliție politică, s-au făcut abuzuri din partea DNA”.

Monica Macovei (ECR):

„Românii au strigat în stradă Justiție, nu corupție. PSD și ALDE vor să ne scoată din UE”.

„Ministrul Justiției minte cu nerușinare când spune că se implementează directive europene. nu este adevărat”.

„Prin modificarea codurilor penale va influența infracțiunile transfrontaliere”.

Renate Weber (ALDE):

„Am auzit multe minciuni la viața mea, dar Monica Macovei a întrecut orice limită”.

Seán KELLY, Irlanda:

„Înțeleg că România vine dintr-o perioadă în care a fost sub controlul URSS. Fiind în UE, înseamnă că trebuie să respecte anumite standarde. Lupta împotriva corupției și independența Justiției sunt foarte importante”.

„E nevoie de sancțiuni și să ne asigurăm că nicio țară nu poate să se folosească de Jusstiție. Și să nu se întâmple nici în cazul României”.

Mircea Diaconu (ALDE):

„Ministrul Justiției este chiar membru al Comisiei de la Veneția”.

„România a devenit statul cu cele mai multe condamnări la CEDO, dar nimeni nu răspundere. În 2015 s-au cerut mai multe mandate de ascultare decât FBI”.

„Statul de drept are probleme. Parlamentul României este cel care poate repara aceste probleme”.

Carlos COELHO, Portugalia:

„Cerem guvernului să respecte drepturile cetățenilor, dar nu putem accepta să se pună sub semnul întrebării independența Justiției. În niciun stat membru nu poate fi modificată legislația penală pentru a servi unor interese”.

„Nu trebuie să uităm că UE se bazează pe statul de drept”.

Michał BONI, Polonia:

„Nu putem accepta ca justiția să fie mânuită așa cum vor unii. Văd mii de români în stradă, dar văd și un guvern care vrea să joace incorect cu românii și cu Uniunea Europeană”.

„Cetățeni români, nu abandonați, fiți curajoși, fiți vigilenți. Comisia Europeană, fiți sevară”.

Ioan Mircea PAȘCU (S&D):

„Din 2005, există protocoale secrete între autorități și servicii secrete. De ce să fie secrete?”

„Presa este plină de articole despre abuzuri”.

Daniel BUDA (PPE):

„S-a încercat subordonarea Justiției factorului politic. A generat o reacție dură a corpului magistraților, a scos sute de mii de români în stradă. Actuala guvernare nu poate să se joace cu parcursul european al României”.

Dan Nica (S&D):

„În această searaă s-au spus foarte multe minciuni. De ce ministrul Justiției nu a fost lăsat să vorbească în plen? pentru că nu adevărul interesează. Doamna comisar, ați fost dezinformată”.

Laszlo Tokes:

„Era momentul să nu se discute doar despre Ungaria și polonia, ci să se vorbească și despre guvernul socialist din România”.

„Președintele a spus că Justiția nu poate fi subordonată politicii. Nimeni nu trebui să fie mai presus de lege. Pentru toată lumea trebuie să se aplice legea”.

Cristian Preda (PPE):

„Într-adevăr, Tudorel Toader este membru al Comisiei de la Veneția, dar el este primul care a spus că nu este nevoie de părerea Comisiei de la Veneția”.

Siegfried Mureșan (PPE):

„Există o discrepanță majoră între ce vor oamenii și ce vor politicienii aflați la guvernare. Președintele PSD și al Parlamentului este condamnat penal pentru fraude electorale. Credeți că el vrea să întărească Justiția?”

Maria Grapini (S&D):

„Doamna comisar, sunteți decepția noastră. Modificarea legilor Justiției este o necesitate. Eu zic că lipsa de reformă ar afecta statul de drept”.

Vera Jourova, Comisia Europeană:

„Rolul Comisiei este acela de apărător al Tratatului și să exprimăm îngrijorări atunci când vedem probleme”.

„Evaluăm îm mod obiectiv situația din România. Oferim dialog și sprijin. Nu intervenim în cazuri individuale. independența Justiției în României este o dorință și o strădanie a României. Eu sunt încrezătoare că autoritățile române vor înțelege aceste lucruri”.

** Dezbaterile privind amenințările asupra statului de drept din România s-au încheiat

***** Textul inițial

Dezbaterile sunt programate să înceapă la ora 18:30 și vor participa, pe lângă europarlamentari, și Comisia Europeană, dar și Consiliul European. Din partea Comisiei Europene va vorbi comisarul pentru Justiție, iar Consiliul ar urma să fie reprezentat de Monika Panayotova, ministru adjunct pentru președinția bulgară a Consiliului UE.

Modificările recente ale legilor Justiției, considerate de specialiști, societatea civilă și partenerii externi nocive pentru statul de drept, cât și modificările ce se anunță la Codul Penal și Codul de Procedură Penală sunt principalele teme ale dezbaterii.

Copreședintele Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană din Parlamentul European, Philippe Lamberts, a declarat marți, la Strasbourg, că grupul său politic este profund îngrijorat de situația din România în privința justiției.

„Am văzut 100.000 de români demonstrând în stradă, bănuiesc că nu pentru că vremea era frumoasă și doreau să ia o gură de aer. Văd un Guvern care încearcă să se asigure că politicienii ies nevătămați din ce numesc ei cazuri minore de corupție. Nu sunt lucruri care să ne facă fericiți. Deci, da, suntem profund îngrijorați”, a mai spus copreședintele Verzilor.

Din partea României participă ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a avut marți o întrevedere cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Întrebat marți, într-o declarație pentru jurnaliștii români, dacă are senzația că există dezinformări la nivel european legate de situația din România, Tudorel Toader s-a declarat ”convins” că există astfel de dezinformări, transmite Agerpres.

„N-am senzația, am convingerea. Nu știu din ce provine (această convingere - n.r.), dar cu siguranță - din moment ce mai mulți discută aceeași problemă, și înțelegerea, percepția (...) e diferită - e ceva. Din necunoaștere sau din dezinformare, poate și din alte considerente", spus Tudorel Toader.

Potrivit agendei MAE, la Strasbourg se află și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, cu ocazia sesiunii plenare a Parlamentului European. Oficialul român va avea și o întâlnire cu negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier. El ar fi participat și la întrevederea lui Tudorel Toader cu Frans Timmermans.

La finalul lunii ianuarie, Comisia Europeană transmis un mesaj dur autorităților de la București din cauza modificărilor controversate la legile Justiției, urmat de replici ale lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, care au acuzat că cei de la Bruxelles nu sunt bine informați.