Ședința de luni a Comisiei speciale a debutat cu limitarea intervențiilor membrilor. Eugen Nicolicea a cerut, iar Florin Iordache a acceptat, ca în timpul dezbaterilor să există o singură opinie la nivel de grup parlamentar.

UPDATE 3 „Atât timp cât factorul politic nu intervine decât prin a prelua toate amendamentele venite de la asociațiile profesionale, cred că e cel mai bun mod de consultare. Toți cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm cu sprijinul asociațiilor profesionale, cât și al CSM să facem niște legi mai bune. Am constatat cu toții că Legile Justiției adoptate la momentul 2004, modificate în 2005 sunt niște legi care acum ar trebui modificate pentru că, pe de o parte, nu conțin deciziile CCR la foarte multe din acele articole. 2: există acum, discutăm de Legea 303 o decizie unanimă în care se dorește separarea carierelor. În momentul în care discutăm despre aceasta, trebuie să ținem cont de opțiunea judecătorilor și procurorilor. Apoi, o chestiune foarte importantă - discutăm de răspunderea magistraților. Dacă nu facem aceste lucruri printr-o dezbatere transparentă, ținând cont de toate observațiile pertinente și nu în Parlament, atunci unde?", a spus Iordache, la finalul lucrărilor de luni din comisia specială.

UPDATE 2 Au fost discuții aprinse pe marginea suspendării magistraților pentru a putea fi numiți în funcții de demnitate publică, fără a fi restrânsă această noțiune. Practic, conform unor propuneri PSD-ALDE, magistrații ar putea să ocupe orice funcție, inclusiv politică (ministru, secretar de stat).

Discuțiile au fost oprite de Eugen Nicolicea, care a propus să se discute altădată despre asta pentru că sunt dezbateri aprinse. Ședința comisiei a fost suspendată și se va relua mâine, dacă nu se vor întruni plenurile Senatului și Camerei Deputaților.

UPDATE 1 Comisia specială condusă de Florin Iordache a votat un amendament prin care președintele României nu va mai putea refuza numirile judecătorilor în funcția de procuror sau invers. Parlamentarii PNL și USR au reclamat neconstituționalitatea acestei modificări, invocând o decizie a Curții Constituționale în acest sens.

***** Știrea inițială

Ziua a patra a dezbaterilor pe legile Justiției a debutat cu nerăbdarea membrilor coaliției de guvernare care doresc ca lucrările să se desfășoare mai rapid. Faptul că reprezentanții PNL și USR vorbesc fiecare pe amendamentele propuse i-a deranjat pe Eugen Nicolicea și pe președintele Comisiei, Florin Iordache.

Aici puteți vedea ce s-a discutat săptămâna trecută și ce controverse au apărut după unele modificări propuse.