Senatorii din Comisia Juridică au votat în unanimitate revenirea la vechile și importantele recompense pentru cărțile scrise în pușcărie după ce o Ordonanță a Guvernului Cioloș le redusese drastic.

Senatorii juriști au amendat marți proiectul privind aprobarea OUG 24/2016, care modifică Legea referitoare la executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în sensul acordării unei reduceri a pedepsei de 20 de zile pentru fiecare lucrare științifică sau invenție realizată.

În forma inițială a textului ordonanței, articolul 96, alin. (1), lit. f) era modificat în sensul acordării unei reduceri a pedepsei de 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor științifice scrise sau al invențiilor brevetate, notează Agerpres.

Potrivit amendamentului formulat de Comisia pentru drepturile omului și însușit de Comisia juridică, în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, se consideră 20 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție realizate.

În timpul dezbaterilor, Ioan Chelaru, vicepreședinte al Senatului și membru al Comisiei juridice, a precizat că redactarea unei astfel de lucrări implică ani de studiu și de cercetare.

„Eu nu spun că pentru o lucrare cu adevărat științifică se transpiră cu sânge, ceea ce se și face, dar nici nu pot să cad în extrema ordonanței și să spun - 20 de zile pentru un profesor universitar care a stat cinci zile după gratii și a scris cinci lucrări. Nu se poate. Este o nedreptate pe care o face ordonanța. De aceea facem un compromis. După părerea mea e puțin, dar e părerea mea. Cel puțin 20 de zile pentru fiecare lucrare științifică este oricum mai mult decât zice ordonanța”, a afirmat Chelaru.

Comisia juridică a adoptat raportul favorabil cu amendamentul amintit, cu unanimitate de voturi. Propunerea va fi înaintată plenului Senatului care este prima Cameră sesizată în acest caz.

În februarie, Guvernul a suspendat pentru șapte zile articolul care permite deținuților să beneficieze de reduceri din pedepse dacă redactează „lucrări științifice”, după ce zeci de deținuți de lux au beneficiat de reduceri de sute de zile ca urmare a scrierii mai multor cărți. Autorii, dar și coordonatorii acestor lucrări au intrat în atenția organelor anticorupție, după ce procurorii au observat că printre persoanele condamnate la închisoare pentru infracțiuni de corupție, există deținuți care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puțin decât stabilise instanța de judecată.

Ulterior, Ministerul Justiției a pregătit o ordonanță de urgență care stabilea la 20 de zile reducerea pedepsei, indiferent de numărul lucrărilor scrise.