Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Avram Marius Gal, liderul ALDE Diaspora, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Liderul ALDE Diaspora se află sub control judiciar.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 16-23 martie 2020, Avram Marius Gal, consilier parlamentar, "ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale (Unifarm), iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă".

Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, Gal ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale suma de 371.000 lei (printr-o firmă de publicitate și o fundație care îi aparținea, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei.

DNA susține că cea mai mare parte a banilor primiți de Gal ar fi fost folosiți exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziționare autoturism de lux.

Politicianul s-ar fi folosit de "relațiile profesionale și interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din funcțiile publice deținute, în scopul creării impresiei că poate influența decizii adoptate la nivelul anumitor instituții publice. Totodată, inculpatul a încercat să creeze o aparență de legalitate a folosului primit, atât a banilor (prin disimularea primirii în contracte fictive de publicitate și donație), cât și a bunurilor primite (despre care a afirmat că urmau a fi plătite sau returnate)".

 

Procurorii anticorupție au instituit măsura sechestrului asigurător până la concurența sumei de 440.940 lei asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpatului.

Avram Gal, candidat fără succes la localele din septembrie, a fost pentru scurt timp consilier al ministrului dezvoltării, Ion Ștefan. În momentul în care a fost plasat sub control judiciar de către DNA, ministrul Ștefan și Ministerul dezvoltării s-au delimitat de el.