Tribunalul București a respins marți, ca nefondată, o nouă cerere a fostului președinte al PSD Liviu Dragnea prin care a solicitat să fie eliberat din închisoare, pe motiv că este deținut ilegal. Decizia nu este definitivă.

Este vorba despre o contestație la executare depusă de Liviu Dragnea, care a invocat un recurs în drept intitulat "habeas corpus" - o lege cu caracter constituțional, promulgată în anul 1679 de către Parlamentul englez, prin care se garantează libertatea persoanei, potrivit Agerpres.

În cererea depusă în instanță, avocații susțin că Liviu Dragnea este deținut ilegal în penitenciar, deoarece completul de 3 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupție. Avocații invocă astfel o decizie a Curții Constituționale din octombrie 2019.

Inițial, Dragnea a introdus acțiunea la Tribunalul București, instanță care a trimis dosarul la Înalta Curte, pe motiv că nu are competența în acest caz. Ulterior, judecătorii instanței supreme au retrimis cauza la Tribunal.În luna februarie, Liviu Dragnea s-a arătat deranjat de faptul că Tribunalul vrea să mute procesul la altă instanță.

"Nu am pregătire juridică, dar constat că, după o cerere de recuzare și o cerere de abținere respinse, acum Tribunalul vrea să mute la altă instanță. Cred că în ritmul ăsta o să ajungem să se judece când se va termina mandatul", spunea atunci Dragnea.

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanța supremă la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Dragnea a făcut mai multe încercări de a ieși din penitenciar, prin introducerea în instanțe a doi căi extraordinare de atac, însă cererile sale au fost respinse.