Curtea de Apel București a respins vineri, ca neîntemeiată, contestația depusă de Liviu Dragnea la executarea pedepsei la care a fost condamnat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Liviu Dragnea a solicitat să fie eliberat din închisoare pe motiv că este deținut ilegal, arată Agerpres.

Decizia este definitivă.Aceasta a fost ultima cale extraordinară de atac la care a apelat Liviu Dragnea pentru a obține anularea condamnării de 3 ani și 6 luni de închisoare, primit în mai 2019, pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Anterior, Dragnea a făcut mai multe încercări de a ieși din penitenciar, prin introducerea în instanțe a unor căi extraordinare de atac - contestație în anulare și recurs în casație, însă cererile sale au fost respinse.

În timpul procesului de la Curtea de Apel București, Liviu Dragnea a declarat că este nevinovat, susținând că, dacă va fi menținut în închisoare "prin încălcare brutală a drepturilor omului", înseamnă că justiția din România "nu rezistă la presiuni politice".

"Spun ce am mai spus. Am fost trimis la pușcărie total nevinovat. Pe fond, am fost trimis la închisoare de un complet nelegal. Avocatul a arătat că România e parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care e clară și fără echivoc. Am fost trimis la închisoare prin nerespectarea legii și, dacă voi fi menținut în închisoare prin încălcare brutală a drepturilor omului, înseamnă că în România justiția nu rezistă la presiuni politice. Spre că veți adopta o decizie prin care să nu se mențină nerespectarea CEDO sau a legilor țării", a spus fostul președinte al PSD în sala de judecată.

În cererea depusă în instanță, Liviu Dragnea a invocat un recurs în drept intitulat "habeas corpus" - o lege cu caracter constituțional, promulgată în anul 1679 de către Parlamentul englez, prin care se garantează libertatea persoanei.

Avocații fostului lider PSD susțin că acesta este deținut ilegal în penitenciar, deoarece completul de 3 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupție. Avocații invocă astfel o decizie a Curții Constituționale din octombrie 2019.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv pe 27 mai 2019, de Instanța supremă, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.