UPDATELiviu Dragnea contestă din nou completul de cinci judecători și câștigă anularea acestuia
Liderul PSD, Liviu Dragnea, prin avocatul său, a decis să conteste din nou completul său de cinci judecători din dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman, a anunțat Digi24.
UPDATE Curtea de Apel București i-a dat dreptate lui Liviu Dragnea vineri și a decis admiterea contestației pe care avocații liderului PSD au făcut-o cu privire la formarea completurilor de cinci judecători. Curtea a decis astfel că este nelegal constituit, pentru a doua oară, completul care îl judecă pe Dragnea în dosarul angajărilor fictive.
Ce spune minuta Curții de Apel București:
"Admite cererea modificată. Admite cererea de intervenție accesorie. Anulează Hotărârea nr. 137/08.11.2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Colegiul de Conducere. În baza art. 15 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, modificată și republicată, suspendă executarea Hotărârii nr. 137/08.11.2018, emisă de pârâtă, până la soluționarea definitivă a cauzei. În baza art. 29 alin. 4 din Legea nr. 47/1992, modificată și republicată, sesizează Curtea Constituțională a României cu soluționarea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 32 alin. 1 din Legea nr. 304/2004, modificată și republicată. Cu recurs, în termen de 5 zile de la comunicare, în ceea ce privește capătul de cerere referitor la suspendarea actului administrativ. Cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, în ceea ce privește capătul de cerere privind anularea actului administrativ. Pronunțată în ședință publică, azi, 23.11.2018".
+++
UPDATE "La CCR s-a văzut clar, s-a admis sesizarea, s-a constatat conflictul. Din punctul de vedere al efectelor actelor administrative pe care noi le-am contestat, considerăm că elementele care viciază aceste două hotărâri se răsfrâng direct asupra drepturilor procesulale, dar nu numai ale domnului Dragnea, ci ale tuturor persoanelor care sunt judecate de completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți.
Indiferent cum privim lucrurile, dacă nu există o compunere legală a completului de 5, atunci avem aspecte care ne duc la nelegalitarea hotărârilor judecătorești ce urmează a fi luate sau au au fost luate. Având în vedere aspectul fapului că o hotărâre nelegală nu produce efecte, vrem să preîntâmpinăm orice element care ar putea conduce la asemenea soluție. Îl deranjează (pe Liviu Dragnea - n.r.) elementele de nelegalitate în aplicarea dispozițiilor legale ale Legii 207/2018, care au modificat dispozițiile legale ale Legii 304 și faptul că nu s-a așteptat publicarea deciziei CCR, astfel încât să fie apreciate inclusiv considerentele care sunt obligatorii, conform deciziei plenului din 1995 și ale mai multor decizii ale CCR”, a declarat Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, după termenul de la Curtea de Apel București, scrie Mediafax.
+++
UPDATE Avocatul a cerut anularea hotărârii colegiului de conducere al ÎCCJ pe baza căruia s-a stabilit tragerea la sorți a noilor completuri de cinci judecatori, invocând faptul că tragerea la sorți a avut loc înainte de publicarea motivării CCR.
Vineri are loc la Curtea de Apel București noul termen în dosarul în care Liviu Dragnea a contestat completul de cinci judecători la care a fost repartizat în apelul din dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Portecția Copilului Teleorman. Astfel, avocatul lui Dragnea a cerut modificarea completului care a fost tras la sorți după decizia CCR, acuzând formarea ilegală a acestuia.
Decizia vine după ce Curtea a decis pe 7 noiembrie că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și ICCJ pe tema constituirii completurilor de cinci judecători, asta după ce Guvernul a sesizat CCR în privința unui posibil conflict între Parlament și Curtea Supremă, în cazul constituirii completelor de judecată.
Noua lege 304/2004 prevede că cele două complete de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție se compun prin tragerea la sorți a tuturor membrilor la începutul fiecărui an. Anterior, legea prevedea că președintele și vicepreședintele ICCJ sunt membri de drept, iar restul membrilor erau desemnați prin tragerea la sorți, tot la începutul anului.
La o zi după decizia Curții, pe 8 noiembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anunțat că va trage la sorți desenarea membirlor completurilor de cinci judecători. Tragerea la sorți a fost realizată de președintele Instanței supreme, Cristina Tarcea, în prezența celor doi vicepreședinți.
În urma tragerii la sorți, Completul 1 penal este format din: Rodica Cosma, Valentin Horia Șelaru, Simona Cristina Neniță, Francisca Maria Vasile și Ioana Alina Ilie. Supleanți la acest complet au fost desemnați: Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera și Săndel Macavei.
Acest complet are pe rol dosarele în care sunt judecați Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Sebastian Ghiță.
Completul 2 penal va fi compus din: Lavinia Lefterache, Ionuț Matei, Gheorghe Aurel Ilie, Ștefan Pistol și Ioana Bogdan. Supleanți: Oana Burnel, Rodica Aida Popa, Maricela Cobzariu, Leontina Șerban, Ilie Iulian Dragomir.
de Florin 23 Nov 2018 12:39
Numai ghinioane are acest sarman om. Dar parca tot mai simplu era sa nu fure.