Lucian Duță va trebui să depună o cauțiune de 4,5 milioane de lei, conform controlului judiciar impus de procurorii DNA. Fostul șef al CNAS este acuzat de patru fapte de luare de mită în legătură cu mai multe contracte desfășurate de instituție.

Procurorii anticorupțe susțin că faptele ar fi avut loc între 2010 și 2012.

Cea mai mare sumă pe care ar fi primit-o Lucian Duță este de 5 milioane de euro, „în legătură cu încheierea și derularea unui act adițional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru Proiectarea, Construirea și Operarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România.

O altă mită de care este acuzat că ar fi primit-o fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este de 2,4 milioane de euro „pentru a susține încheierea și derularea unui act adițional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru Proiectarea, Construirea și Operarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România, extindere C.A.S.A. - O.P.S.N.A.J.

Procurorii spun că Lucian Duță ar mai fi primit 200.000 euro pentru încheierea și derularea unui acord – cadru de servicii, având ca obiect furnizarea soluției informatice de implementare a Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate și interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat, dar și un milion de euro pentru încheierea și derularea contractului pentru furnizarea de servicii privind implementarea prescripției electronice.

Lucian Duță își construiește bloc cu cinci nivele într-o zonă de lux

Anchetatorii au indicii că banii i-au fost dați lui Lucian Duță cash, în tranșe, dar și prin virament în contul unei firme pe care acesta o controla (prin operațiuni economice ce au la bază contracte fictive de prestări servicii).

„Din sumele de bani virate în contul firmei controlate de Duță Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plăți în favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din țară și străinătate, precum și plăți pentru achiziționarea un teren în București, într-o zonă rezidențială exclusivistă, pe care a fost emisă autorizație de construire pentru P+4”, detaliază procurorii.

Lucian Duță are la dispoziție 10 zile pentru a depune cauțiunea de 4,5 milioane de lei în cadrul controlului judiciar impus de procurori.