Deputatul Ludovic Orban s-a prezentat, miercuri, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat în dosarul legat de măștile neconforme de la Romarm, conform unor surse judiciare citate de Agerpres.

UPDATE

La ieșirea de la DNA, Orban a declarat că a fost chemat ca martor și a dat toate informațiile cu privire la anchetă și că, dacă i se mai solicită, le va oferi.

Întrebat ce știaa despre implicarea familiei Pițurcă în acest contract, el a spus că nimic.

+++

Sursele au precizat că el este audiat în calitate de martor în dosarul în care sunt cercetați fostul selecționer al echipei naționale de fotbal Victor Pițurcă, fiul acestuia, Alexandru Pițurcă, și director general al Companiei Naționale Romarm SA, Gabriel Țuțu, în legătură cu achiziții de măști de protecție neconforme pentru Ministerul Apărării.

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Alexandru Pițurcă, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

"Prin demersurile menționate, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)", arată anchetatorii.

Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 - 10 aprilie 2020, Gabriel Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în aceste achiziții introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

"În schimbul acestor 'servicii', suspectul Gabriel Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul MApN și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menționat, Gabriel Țuțu ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei", susțin procurorii anticorupție.

DNA mai arată că Alexandru Pițurcă ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de Gabriel Țuțu, în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul MApN și că îi va determina să încredințeze, direct și fără proceduri publice, contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului.