MAI anunță că polițistul a făcut o serie de verificări și demersuri pentru căutarea lui Avraham Morgenstern, însă nu a sesizat instanța despre lipsa acestuia și încălcarea obligației de prezentare la poliție.

Avraham Morgenstern a fost condamnt vineri la opt ani de închisoare, de Curtea de Apel București, în dosarul în care era acuzat de evaziune fiscală pentru că nu a înregistrat veniturile din trei contracte încheiate cu RAEDPP Constanța și o firmă și nici facturile fiscale aferente acestor venituri, relatează Mediafax.

În același dosar, firma omului de afaceri - Shapir Structures - a primit o pedeapsă de 250 de zile-amendă, iar instanța a stabilit cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă la suma de 1.000 lei, societatea urmând să plătească statului suma totală de 240.000 lei. La această pedeapsă, judecătorii au adăugat un spor de o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, respectiv 80.000.

+++

Potrivit unui comunicat MAI, Corpul de control al instituției a efectuat verificări și a stabilit că polițistul însărcinat cu supravegherea judiciară a omului de afaceri Avraham Morgenstern nu și-a exercitat corespunzător atribuțiile de serviciu, nesesizând instanța despre încălcarea programului de supraveghere de către inculpat.

"Polițistul a făcut o serie de verificări și demersuri pentru căutarea inculpatului, însă nu a sesizat instanța despre lipsa acestuia și încălcarea obligației de prezentare la poliție", se arată în comunicat.

Înștiințarea instanței despre nerespectarea programului de supraveghere s-a făcut pe 30 mai, în condițiile în care acest demers trebuia realizat de îndată ce omul de afaceri, care avea o condamnare în primă instanță - nu se prezentase la termenul din 15 mai, conform obligației din programul de supraveghere.

"În concluzie, Corpul de Control al MAI a constatat în sarcina polițistului existența unei suspiciuni rezonabile de săvârșire a infracțiunii de favorizarea făptuitorului prevăzută de art. 269 din Codul Penal înaintând o sesizare în acest sens Direcției Naționale Anticorupție".

Ofițerii Corpului de Control al MAI au verificat totodată și modul de punere în aplicare a măsurilor pe care instanța le-a dispus la 31 mai, după constatarea neprezentării lui Morgenstern la termenul de judecată, stabilindu-se că în aceeași zi a fost emis mandatul de dare în urmărire națională și consemn la frontieră, iar la 13 iunie Curtea de Apel București a emis mandat european de arestare pe numele inculpatului, introdus în sistemul de informații Schengen.

În plan administrativ s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secției 6.

"Ministrul Afacerilor Interne apreciază deosebit de grav acest caz, care reflectă deficiențe serioase la nivelul managementului, fapt pentru care solicită conducerii Poliției Române și Poliției Capitalei măsuri ferme pentru modul cum a fost gestionată această situație", se mai arată în comunicat.

Precizările autorităților vin după ce presa a scris despre dispariția lui Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanță la 12 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Curtea de apel București ar trebui să pronunțe vineri sentința definitivă.