Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Bogdan Păltineanu și Dan Nicolae Straja pentru mită în formă continuată.

Bogdan Păltineanu, la data faptei manager la Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, în prezent manager suspendat al Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, și Dan Nicolae Straja, în prezent manager suspendat la Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu”, sunt în prezent în arest la domiciliu.

DNA precizează că, în perioada mai-august 2015, Bogdan Păltineanu, în exercitarea atribuțiilor de manager la Institutul „Ana Aslan” în ceea ce privește încheierea contractelor de achiziții, derularea acestora, angajarea unității în operațiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a patru firme suma totală de 73.450 euro și 18.600 lei.

„Banii primiți de inculpat, într-un imobil ce-i aparținea, în autoturismul personal și în cel al reprezentantului firmelor furnizoare, reprezentau comisionul stabilit (5-10%) pentru derularea în bune condiții (emitere comenzi, plată facturi) a contractelor de reactivi, mobilier medical și dispozitive medicale pe care Institutul de Geriatrie le încheiase cu firmele respective”, susțin procurorii.

Potrivit DNA, în mai 2015, Dan Straja, în exercitarea atribuțiilor de manager la Institutul „Alexandru Trestioreanu” în ceea ce privește încheierea contractelor de achiziții, derularea acestora și angajarea unității în operațiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a două firme suma totală de 95.750 euro.

„Sumele de bani, primite de inculpat atât în biroul său din cadrul instituției pe care o conducea, cât și în autoturismul personal, pe o stradă necirculată, indicată anterior de inculpat, reprezentau comisionul stabilit (5%) pentru derularea în bune condiții a contractelor de furnizare de dispozitive medicale (emitere comenzi, plată facturi) pe care Institutul Oncologic le încheiase cu cele doua firme", se mai spune în comunicatul DNA.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurile mobile și imobile aflate în proprietatea celor doi, respectiv Dan Straja până la concurența sumei de peste 95.000 euro și Bogdan Păltineanu până la concurența sumei de peste 73.000 euro și 18.600 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii și preventive dispuse față de cei doi inculpați.