Judecătorii de la Curtea Supremă au emis un mandat de arestare în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță, dispărut din 21 decembrie 2016. Acesta a încălcat regulile impuse prin control judiciar.

Mandatul de arestare în lipsă poate fi atacat de Sebastian Ghiță direct sau prin avocați, însă, deși decizia nu este definitivă, aceasta este executorie. Sebastian Ghiță nu s-a prezentat marți la sediul IPJ Prahova din Ploiești, unde trebuia să semneze în cadrul controlului judiciar impus în dosarul în care este cercetat pentru mai multe fapte de corupție alături de șefi din Justiția prahoveană.

Ghiță a încălcat de două ori această prevedere stabilită prin controlul judiciar care stipulează că trebuie să se prezinte săptămânal la Poliție pentru a semna.

Procurorii au mai cerut o dată arestarea lui Sebastian Ghiță, dar instanța supremă a respins, pe 27 decembrie, cererea DNA Ploiești de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat.

Sebastian Ghiță este căutat din 21 decembrie, după ce a fost chemat la DNA Ploiești, în dosarul de corupție privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, și nu s-a prezentat. Procurorii au emis ulterior un mandat de aducere.

Omul de afaceri nu avea dreptul să plece din țară fără acceptul procurorilor.

Ghiță a fost trimis în judecată în două dosare penale.Unul dintre acestea este la Înalta Curte de Casație și Justiție. Alături de Ghiță, sunt acuzați și foștii șefi ai Parchetului Curții de Apel Ploiești Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă, fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova Viorel Dosaru și fostul șef al Direcției Generale Anticorupție Prahova Constantin Ispas.

În acest dosar, Sebastian Ghiță este acuzat de dare de mită, cumpărare de influență, șantaj, spălare de bani, folosirea de informații nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, precum și pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În cel de-al doilea dosar, Sebastian Ghiță este judecat alături de fostul primar al Ploieștiului Iulian Bădescu. Ghiță este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanțare de la bugetul local pentru asociația Basket Club Asesoft.

Sebastian Ghiță este cercetat de procurori în alte două dosare de corupție: cel care privește vizita lui Tony Blair în România, în care este cercetat și Victor Ponta, iar în al doilea dosar este cercetat alături de cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herțanu. Aici este acuzat de fraude cu fonduri europene și alte infracțiuni.