Judecătorii de la Curtea Supremă au emis un mandat de arestare în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță, dispărut din 21 decembrie 2016. Acesta a încălcat regulile impuse prin control judiciar.

Mandatul de arestare în lipsă poate fi atacat de Sebastian Ghiță direct sau prin avocați, însă, deși decizia nu este definitivă, aceasta este executorie. Sebastian Ghiţă nu s-a prezentat marţi la sediul IPJ Prahova din Ploieşti, unde trebuia să semneze în cadrul controlului judiciar impus în dosarul în care este cercetat pentru mai multe fapte de corupţie alături de şefi din Justiția prahoveană.

Ghiţă a încălcat de două ori această prevedere stabilită prin controlul judiciar care stipulează că trebuie să se prezinte săptămânal la Poliţie pentru a semna.

Procurorii au mai cerut o dată arestarea lui Sebastian Ghiță, dar instanţa supremă a respins, pe 27 decembrie, cererea DNA Ploieşti de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat.

Sebastian Ghiță este căutat din 21 decembrie, după ce a fost chemat la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, şi nu s-a prezentat. Procurorii au emis ulterior un mandat de aducere.

Omul de afaceri nu avea dreptul să plece din ţară fără acceptul procurorilor.

Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale.Unul dintre acestea este la Înalta Curte de Casație și Justiție. Alături de Ghiţă, sunt acuzaţi şi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas.

În acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În cel de-al doilea dosar, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

Sebastian Ghiţă este cercetat de procurori în alte două dosare de corupţie: cel care privește vizita lui Tony Blair în România, în care este cercetat și Victor Ponta, iar în al doilea dosar este cercetat alături de cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herţanu. Aici este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni.