Foștii șefi al procurorului general al parchetului din Prahova au fost arestați preventiv. Și fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosar a primit mandat de arestare, la fel ca și ofițerul de poliție Constantin Ispas.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus arestarea fostului șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Liviu Mihail Tudose, și a adjunctului acestuia, Constantin Aurelian Mihăilă, sub acuzația de luare de mită, divulgare de secrete și, respectiv, cercetare abuzivă.

Alături de ei au mai fost arestați ofițerul de poliție Constantin Ispas, acuzat de trafic de influență și divulgare de secrete, dar și fostul șef al poliției Prahova, Viorel Dosaru, acuzat de luare de mită, divulgare de secrete, trafic de influență, și favorizarea făptuitorului. Viorel Dosaru a afost avansat în cursul acestui an în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului de Interne.

Procurorii susțin că, în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Tudose i-a permis deputatului Sebastian Ghiță accesul la informații ce nu erau destinate publicității. Informațiile făceau obiectul unui dosar penal, iar procurorul-șef i le-ar fi dat lui Ghiță pentru a obține „funcții de conducere în cadrul unor instituții publice”, dar și pentru a împiedica soluționarea cazului respectiv.

„Scopul respectiv era urmărit atât de inculpații din dosarul menționat, cât și de deputatul Ghiță, pentru protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice și firme cercetate în cauză. Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală”, scriu procurorii DNA în comunicatul citat.

Același lucru l-ar fi făcut și șeful poliției Prahova, care, în legătură cu același dosar penal, i-a dat lui Sebastian Ghiță informații în perioada iunie 2013 - septembrie 2013. Și el urmărea același scop: menținerea în funcție sau promovarea în alte funcții de conducere.

„În dosarul respectiv, ofițerii din subordine erau delegați să efectueze acte de urmărire penală. Accesul la informațiile confidențiale, urmărit de deputatul Ghiță Sebastian Aurelian era zădărnicirea urmăririi penale efectuată în cauza menționată, dar și protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice și juridice inculpate în cauză”, afirmă DNA.

În vara anului 2013, adjunctul Parchetului Curții de Apel Prahova, Aurelian Constantin Mihăilă, i-a permis ofițerului de poliție Constantin Ispas accesul la informații confidențiale din același dosar. Procurorul a vrut să-l ajute astfel pe polițist să înainteze în funcție.

Același procuror i-a dat și unei alte persoane informații din dosar, de data asta cu scopul ca ele să ajungă la un jurnalist care să le publice. „Informațiile respective constau într-un contract de vânzare cumpărare pentru achiziția unui bun și un înscris olograf în care era prezentată, în rezumat, situația de fapt din dosarul menționat”, explică DNA.

Adjunctul Mihăilă este acuzat și că, în vara anului 2014, „a ticluit probe nereale, constând în plângerea formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeași unitate de parchet, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de fals în declarații”.

„Plângerea respectivă, nedatată și nesemnată, a fost ulterior înmânată unui ofițer cu funcție de conducere în cadrul B.C.C.O. Ploiești, pentru a fi valorificată”, se mai arată în comunicat. Pe de altă parte, în 22 iulie 2012, deputatul Ghiță a fost prins la volanul unui Mercedes, în Bărcănești, deși permisul său era suspendat. Șeful poliției Prahova, Viorel Dosaru, a intervenit la subalternii săi pentru a-l scăpa de dosar penal, în schimbul sprijinului pentru menținerea în funcția de inspector-șef al I.P.J. Prahova.

Procurorii au cerut Camerei Deputaților aviz pentru reținerea și arestarea deputatului Sebastian Ghiță.