Ministerul Justiției a anunțat că judecătorii de la Curtea de Apel București au trimis autorităților judiciare din Marea Britanie și ar trebui pus în aplicare la Londra. Popoviciu este eliberat sub cauțiune și poartă o brățară electronică.

„La Ministerul Justiției am primit informarea, mandatul european de arestare a fost trimis autorităților judiciare din Anglia de către Curtea de Apel, ceea ce înseamnă că este vorba despre o punere în executare a unui mandat de arestare. Englezii vor verfica mandatul și vor decide în consecință, ceea ce înseamnă că acum autoritățile judiciare londoneze sunt sesizate cu punerea în executare a mandatului european de arestare”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Acesta a mai spus că trebuie privit cu prudență faptul că Popoviciu s-a pus la dispoziția autorităților judiciare londoneze și că trebuie văzut care este scopul acelui fapt.

„Dacă scopul ar fi fost acela de a fi predat autorităților judiciare române, el putea putea urca în avion să vină acasă sau putea merge la Ambasada României să se pună la dispoziția autorităților judiciare române și să intre sub puterea mandatului de arestare. Acum știm că nu a făcut asta și am văzut că scopul era acela de a rămâne sub protecția autorităților judiciare engleze. Sigur, Anglia e țară membră a Uniunii Europene, avem decizia cadru, avem legea 302 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală și aici devin incidente prevederile privind punerea în aplicare a mandatului european de arestare”, a explicat Tudorel Toader.

Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul „Băneasa”, dar nu a putut fi încarcerat deoarece omul de afaceri a părăsit țara înainte de decizie. El a fost prins la Londra și pus în libertate pe cauțiune (200.000 de euro), însă autoritățile londoneze l-au obligat să poarte o brățară electronică prin care poate fi localizat în caz de nevoie.