Curtea de Apel București a respins joi acțiunea Ministerului Apărării, prin care cerea anularea decretului prezidențial de prelungire a mandatului șefului Statului Major al Armatei, Nicolae Ciucă.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Curtea de Apel București obligă MApN la plata sumei de 900 de lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Redăm minuta CAB:

 

  • "Respinge excepția lipsei calității procesuale active a reclamantului Ministerul Apărării Naționale prin ministrul Apărării Naționale, invocată de pârâții Președintele României Klaus-Werner Iohannis, Administrația Prezidențială și Ciucă Gh. Nicolae Ionel, că nefondata. Respinge excepția lipsei calității procesuale pasive a Administrației Prezidențiale, Președintele României Klaus-Werner Iohannis, Administrația Prezidențială și Ciucă Gh. Nicolae Ionel, că nefondata. 
  • Respinge, în temeiul art.5 alin. (1) lit. b) din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ, acțiunea formulată de către reclamantul Ministerul Apărării Naționale prin ministrul apărării naționale, în contradictoriu cu pârâții Președintele României Klaus-Werner Iohannis, Administrația Prezidențială și Ciucă Gh. Nicolae Ionel, având că obiect anularea decretului nr.1331/28.12.2018, că fiind inadmisibilă în privință controlului judecătoresc în contenciosul administrativ asupra actelor de comandament militar definite de art.2 alin.1 lit.l) din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ. 
  • Obligă reclamantul Ministerul Apărării Naționale la plată către pârâtul Ciucă Gh. Nicolae Ionel a sumei de 900 lei reprezentând cheltuieli de judecată-onorariu avocat. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel București. 
  • Pronunțată, astăzi, data de 29 martie 2019, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, în temeiul art.402 Cod procedura civilă."  

Pe 31 ianuarie, Curtea de Apel București a admis cererea a Ministerului Apărării de suspendare a decretului lui Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării.

Ministerul a transmis atunci că va pune în aplicare hotărârea instanței de judecată care a suspendat decretul de îndată ce aceasta va fi comunicată oficial. Odată cu 1 februarie însă, șefia Statului Major al Apărării nu va fi îndeplinită de actualul locțiitor, generalul Adrian Tonea, având în vedere că acesta intră în rezervă.

MApN a contestat, la Curtea de Apel București, decretul prin care a fost prelungit mandatul de șef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea și anularea decretului.

Președintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca șef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în ședința CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcție. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Apărării, Gabriel Leș, au acuzat că șeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.