Fostul primar Radu Mazăre a declarat luni, în fața judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, că a fost adus cu forța în România, fiind amenințat de un procuror și un polițist din Madagascar.

"Nu renunț la aplicarea principiului specialității, întrucât consider că mi-au fost încălcate drepturile de ambele state, atât Madagascar, cât și România, în momentul în care am fost adus forțat în România, fără posibilitatea de a mă prezenta în fața unei instanțe din statul Madagascar și când am fost preluat de escorta românească, fără a exista o hotărâre a unei instanțe de extrădare. Deși în Madagascar s-au făcut presiuni asupra mea, am fost amenințat inclusiv cu copiii, ca să-mi dau acordul scris că doresc să renunț la orice și doresc să mă întorc în România, nu am făcut acest lucru. Am fost amenințat de un ofițer de poliție, precum și de un procuror. (...) De când am plecat din România, am anunțat autoritățile unde mă aflu și nu am avut intenția de a mă ascunde", a declarat Mazăre, potrivit Agerpres.

Avocații lui Mazăre au contestat legalitatea procedurii prin care fostul primar a fost adus în țară, susținând că decizia de extrădare nu a fost luată de o instanță din Madagascar, ci de către un procuror. Ei mai spun că la dosar nu există un consimțământ al lui Mazăre că acceptă să fie extrădat în România.